Buduća saradnja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Univerziteta Sulejman Demirel: Najavljena razmjena studenata i profesora

Buduća saradnja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Univerziteta Sulejman Demirel iz Republike Turske te mogućnosti njenog unapređenja tema je o kojoj su danas razgovarali resorni ministar Elvir Kazazović i dekan Pravnog fakulteta ovog univerziteta Haluk Songur.

“Bosna i Hercegovina je na putu poboljšanja ključnih procesa koji će doprinijeti razvoju obrazovanja i jačanju saradnje između obrazovnih institucija, ministarstava, profesora i studenata dvije prijateljske države. Zbog toga je od velike važnosti za sve vas razmjena znanja i iskustva sa zemljama iz cijelog svijeta, ali i sa ekonomski razvijenom državom kao što je Turska”, kazao je dekan Songur ovom prilikom.

Tokom susreta, razgovarano je o potencijalnim budućim zajedničkim projektima ministarstva i Univerziteta, ali i dviju država. U okviru toga prepoznat je značaj razmjene iskustava putem razmjene i mobilnosti studenata i profesora.

Ministar Kazazović je obećao da će zvanično putem institucija upoznati srednjoškolce i studente o mogućnosti konkurisanja za stipendije koje Vlada Republike Turske dodjeljuje u okviru Mevlana programa za studijske, istraživačke i predavačke boravke.