Gosti iz Boltona kod premijera Zeljkovića: Kroz saradnju univerziteta do povezivanja Sarajeva i Boltona

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković i ministar obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo Damir Marjanović bili su danas domaćini u posjeti Baronese Boltona gđe Patricie Morris, članice Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva (UK) i predsjednice Univerziteta Bolton, te dr. Mohammeda Abdel-Haqa, direktora Centra za islamske finansije pri Univerzitetu Bolton Kantonu Sarajevo.
Povod njihovom boravku u Sarajevu jeste današnje svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji između BBI banke, Univerziteta Bolton iz Ujedinjenog Kraljevstva i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu čime će biti uspostavljena saradnja između ove dvije visokoškolske ustanove.
Gosti iz Boltona upoznali su domaćine sa univerzitetom čiji studenti dolaze iz 70 zemalja svijeta, njegovim visokim referencama u naprednom inžinjerstvu i nauci te istakli želju ostvarivanja bliske saradnje sa sarajevskim univerzitetom i u ostalim oblastima, te jačem povezivanju gradova Boltona i Sarajeva.
“Naša su vam vrata uvijek otvorena, posebno nam je zadovoljstvo vidjeti saradnju i razmjenu informacija između akademske zajednice i ekonomije u praksi. Nadamo se da ćemo u budućnosti naći još oblasti za saradnju i povezivanje jer nam je zajedničko opredjeljenje za konkretno, praktično i dinamično povezivanje teorije i prakse”, rekao je premijer Zeljković te potvrdio našu otvorenost za povezivanjem Sarajeva i Boltona.
Potpisivanjem današnjeg sporazuma bit će uspostavljena saradnja između ove dvije visokoškolske ustanove, a studentima iz BiH, budućim magistrantima islamskih finansija, otvorena mogućnost za dobijanje diplome Ekonomskog fakulteta i Univerziteta Bolton, te praktičnog učenja kroz rad u BBI banci i seminare BBI Akademije.