Gradnju finansirali Kanton i Općina: Učenici OŠ "Mustafa Busuladžić“ dobili sportsku salu

U novogradskoj Osnovnoj školi „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima okončani su radovi na izgradnji sale za sport, čime su učenici i nastavnici nakon mnogo godina dobili adekvatan prostor za sport i tjelesni odgoj.

Izgradnju sale finansirali su Kanton Sarajevo, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, i Općina Novi Grad sredstvima u iznosu od 1.200.000 KM.

Po riječima direktora Durana Mrnđića, škola je izgrađena  davne 1957. godine i od tada  nije imala salu za sport. Nastava iz tjelesnog odgoja izvodila se u hodnicima škole, kao i drugim improvizovanim prostorima.

“Novoizgrađena fiskulturna sala je manjeg kapaciteta, površine oko 700 metara kvadratnih. U njoj će se moći izvoditi gotovo sve sportske aktivnosti. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade obezbijedilo je  dodatna sredstva kojima je nabavljena i neophodna sportska oprema”, kazao je direktor Mrnđić, uz riječi zahvalnosti jer su djeci konačno osigurani bolji uvjeti za sportske aktivnosti.

Nastavnik tjelesnog odgoja Amel Begović rekao je da ovakva sala zadovoljava uslove za gotovo sve sportove.

“Ovdje se mogu održavati čak i takmičenja iz odbojke i košarke. Dobili smo i savremenu opremu za gimnastiku i ritmičku gimnastiku tako da će i ti sportovi sada biti zastupljeni u nastavi”, dodao je Begović.

Povodom izgradnje sale, učenici i nastavno osoblje priredili su prigodnu svečanost kojoj su prisustvovali kantonalni i općinski čelnici, kao i roditelji učenika.


Školu "Mustafa Busuladžić“ pohađa 530 učenika sa prostora MZ Dobroševića, Reljeva kao i drugih okolnih naselja.