I ove godine stipendije za 100 učenika prvog razreda srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku

Ugovore o dodjeli stipendija učenicima za deficitarna zanimanja, a koji su prvi put upisani u prvi razred srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku u ovoj školskoj godini, potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa njihovim roditeljima.

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, u skladu sa opredjeljenjima Vlade KS, i ove godine izdvojilo sredstva u iznosu od 100.000 KM za stipendiranje 100 učenika”, rekao je ovom prilikom ministar Kazazović.

Najavljeno je da će učenici tokom ove školske godine dobiti stipendiju u iznosu od 1.000 KM, ili preciznije po 100 KM za deset mjeseci.

Među kandidatima koji su mogli aplicirati na Javni poziv, a koji je objavljen krajem juna 2017. godine, su učenici koji su upisani na zanimanja: elektroenergetičar, elektromehaničar, mehaničar hidraulike i pneumatike, autolimar, autoelektričar, bravar, zavarivač, plinski i vodovodni instalter, limar, instalater centralnog grijanja, stolar, rasadničar, moler-farbar, keramičar-podopolagač, cvjećar, mesar i hemijski čistač.

“Ovom aktivnošću resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo žele privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i koja su deficitarna te ih nema na evidencijama službi za zapošljavanje”, poručio je ministar Kazazović.