Ministar Kazazović: Dogradnjom područne škole Šabići osigurat će se besplatna "Škola u prirodi" za sve osnovce u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izdvojilo je 250.000 KM iz ovogodišnjeg budžeta za sufinansiranje dogradnje područne škole Šabići sa "Školom u prirodi" koja je u sastavu OŠ "Zaim Kolar" Trnovo.

Sporazum o sufinansiranju projekta potpisao je danas resorni ministar Elvir Kazazović sa općinskim načelnikom Ibrom Berilom.

Pomenuti objekt u Šabićima na Bjelašnici, u vlasništvu je Kantona Sarajevo i služi za boravak sarajevskih osnovaca tokom školskih aktivnosti u prirodi koje su sastavni dio nastavnog plana i programa.

"Namjera je da proširivanjem kapaciteta ovog objekta omogućimo svim učenicima četvrtih razreda, za njih oko 4.000, da 'Školu u prirodi' provedu u tom predivnom prirodnom ambijentu Bjelašnice, besplatno i u boljim uslovima. To će se dešavati u kontinuitetu tokom cijele školske godine", najavio je ministar Kazazović.

Dodao je da će se dogradnjom objekta, između ostalog, povećati smještajni kapaciteti za još 45 ležaja, proširiti prostor kuhinje kao i trpezarija.

Kroz "Školu u prirodi" djeci će se omogućiti boravak na čistom zraku, kao i upoznavanje sa prirodnim i historijskim znamenitostima šireg područja Bjelašnice.

"Kanton Sarajevo će biti prvi u BiH koji će omogućiti besplatan boravak učenicima u prirodi u okviru vanškolskih aktivnosti. Pokušat ćemo animirati i roditelje da volontiraju jedan dan u ovoj školi, kao i da organizujemo zajedničke ekološke aktivnosti", naveo je načelnik Berilo ovom prilikom.

Dodao je da Općina Trnovo namjerava projekt nastaviti kroz izgradnju sportskih terena i dvorane na ovom prostoru, ali i druge sadržaje koji će upotpuniti ljetnu ponudu posjetiteljima.