Ministar Kazazović: Ministarstvo je osiguralo 700.000 KM za izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Hašim Spahić“

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas sa predstavnikom firme „Fazum gradnja“ Muamerom Fazlićem Sporazum o izgradnji fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Hašim Spahić“ u Ilijašu.

Prema riječima ministra Kazazovića, za izgradnju ove sale Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je osiguralo 700.000 KM.

„Ove godine Ministarstvo se opredijelilo za izgradnju tri fiskulturne sale, od tog broja trenutno se dvije nove sale grade u školi u Dobroševićima i Sedmoj osnovnoj školi na Ilidži. Sada smo potpisali sporazum o gradnji treće sale u školi u Ilijašu. Za izgradnju sve tri sale Ministarstvo je osiguralo sredstva u ovogodišnjem budžetu, jer nam je želja da omogućimo svim učenicima u Kantonu Sarajevo iste uvjete za realizaciju nastave tjelesnog odgoja“, kazao je ministar Kazazović.

Kako je istakao načelnik Fazlić, Ministarstvo je u zadnjih nekoliko godina intenzivno ulagalo u objekte, prije svega osnovnog obrazovanja.

„U Ilijašu je nekoliko školskih objekata potpuno rekonstruisano, zbog čega posebnu zahvalnost želim iskazati resornom ministarstvu koje je potpuno podržalo te projekte. Kada je u pitanju škola kojoj smo danas osigurali fiskulturnu salu, ona će realizacijom ovog projekta biti do kraja upotpunjena sa svim sadržajima potrebnim jednoj osnovnoj školi. Naša djeca će dobiti najbolje uvjete za fiskulturni odgoj kao i nastavnici, čime će ova škola dostići potrebni nivo uslova koji zahtijeva naš obrazovni sistem“, rekao je načelnik Fazlić te dodao kako će Općina novčano učestvovati u osiguranju sredstava za opremanje ove sale kao i za uređenje dvorišta ove škole.

Predstavnik firme izvođača radova koja će graditi ovu salu je naglasio kako se radi o izgradnji jedne moderne fiskulturne sale sa rokom od 120 dana.

„Prema dinamičkom planu izgradnje, radovi će početi u narednih 15 dana. Nadamo se da će oni biti okončani i prije postavljenog roka, odnosno prije početka naredne školske godine“, najavio je Fazlić.