Ministar Kazazović: Otvaranje novoizgrađene sportske dvorane u OŠ „Mustafa Busuladžić“ naredne sedmice

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Osnovnu školu „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima u okviru čijeg se objekta privode kraju završni radovi na izgradnji i opremanju sportske dvorane.

„Drago mi je da što će učenici ove škole konačno dobiti novu dvoranu, jer su na nju jako dugo čekali. Očekivali smo da će se radovi uspjeti završiti do početka ove školske godine, ali iz objektivnih razloga to nije bilo moguće. Ipak, okončanje završnih radova i njeno opremanje najmodernijom opremom, te njeno otvaranje najavljujemo za narednu sedmicu. Škola je nova, nova je i sportska dvorana, a najveći dobitnici od svega toga su djeca Dobroševića i okolnih mjesta jer su previše čekali sve to“, kazao je ministar Kazazović.

Naglasio je kako je Vlada KS za sanaciju sale izdvojila 600.000 KM, te isti iznos i Općina Novi Grad.

Najavio je sanaciju i vanjskog školskog igrališta koje će raditi naredne godine, jer je opredjeljenje Vlade KS i resornog ministarstva da sva djeca u Kantonu imaju potpuno identične uvjete za provođenje obrazovnog procesa u KS.

„Jedan dio škola nije imao sportske dvorane i mi smo se fokusirali na taj problem. Izgradili smo objekte novih škola, sportske dvorane, a renovirali smo i veliki broj postojećih školskih objekata. Samo u ovoj godini gradi se sedam sportskih objekata uz postojeće objekte škola“, istakao je ministar Kazazović, nakon današnjeg obilaska novoizgrađene dvorane, objekta škole, ali i njenih učenika.

Kako je rekao direktor ove škole Duran Mrnđić, djeca iz Dobroševića, Reljeva, Rječice i Ahatovića uskoro će časove tjelesnog odgoja izvoditi u novoizgrađenoj i moderno opremljenoj fiskulturnoj sali, a koju su im na dar dali Općina Novi Grad i Kanton Sarajevo putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade.

„To je velika stvar za djecu iz ovih mjesta, za nastavnike, roditelje i sve koji žive u okruženju naše škole“, kazao je direktor Mrnđić.

Dodao je kako ova djeca do sada nisu imala uvjeta za izvođenje sportskih aktivnosti, jer su nastavu izvodili po livadama, hodnicima.

„Uprkos tome značajan broj naših učenika je postizao prestižne sportske rezultate. Stvaranjem ovakvih uvjeta njihovi rezultati će biti još bolji“, naglasio je direktor Mrnđić te i on najavio zvanično otvaranje ove sale za narednu sedmicu.