Ministar Krivić sa saradnicima obilježio Međunarodni dan pismenosti: "Novo obrazovanje za novo doba"

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo danas je, po prvi put, na jedinstven i simboličan način obilježilo Međunarodni dan pismenosti - 8. septembar, kako bi skrenuli pažnju na važnost obrazovanja i pismenosti društva.

Pod sloganom "Novo obrazovanje za novo doba", u parku ispred zgrade Kantona Sarajevo, Asocijacija srednjoškolaca Kantona Sarajevo i studenti Filozofskog fakulteta izložili su kratke pisane podsjetnike o historiji jezika, pravopisu i gramatici.

Prigodnim riječima o ovoj temi govorio je ministar za obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić.

“Od 1967. godine, odlukom UNESCO-a, 8. septembar se obilježava kao Međunarodni dan pismenosti. Ove godine, na skroman način, po prvi put ga i mi ga obilježavamo. Naša osnovna poruka naglašava koliko je pismenost važna. Živimo u vremenu gdje je još uvijek stanovništvo velikog dijela naše planete funkcionalno nepismeno. I istraživanja koja smo vršili u KS dala su nam podatke da su i naši učenici koji pohađaju škole poprilično čitalački nepismeni”, istakao je ministar Krivić.

Najavio je, na osnovu rezultata istraživanja, pokretanje preciznih aktivnosti u smanjenju nepismenosti. Jedna od njih je i kurikularna reforma u KS kako bi djeca učila gradivo koje će im pomoći i u podizanju čitalačke pismenosti.

Srednjoškolci su zajedno sa ministrom i uposlenicima Ministarstva razgovarali sa građankama i građanima Kantona Sarajevo o važnosti pismenosti, te podsjetili na historiju i razvoj našeg maternjeg jezika, kao i na ljude koji su zaslužni što imamo ovako bogatu jezičku tradiciju. Uz to, naši sugrađani su na poklon dobili i knjige bosanskohercegovačkih pisaca.

Porukom „Novo obrazovanje za novo doba” još jednom se naglašava potreba da obrazovanje i opismenjavanje treba da traje i nakon školskih časova, uvijek i svugdje.

Pismenošću smanjujemo siromaštvo i povećavamo šanse za razvoj, to je nešto na čemu i kontinuirano potencira UNICEF, poruka je sa današnjeg okupljanja u povodu Međunarodnog dana pismenosti.