Ministrica Bogunić i predsjedavajući Skupštine Konaković na ceremoniji zatvaranja Zimskog kampa za nadarene matematičare:Omogućiti mladim talentima odlazak na međunarodna takmičenja

U organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo te Richmond Park Education-a i Internacionalnog Burch Univerziteta kao domaćina, održan je trinaesti Zimski kamp za nadarene matematičare koji je okupio preko 120 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola iz mnogih gradova Bosne i Hercegovine.

U sklopu šestodnevnog kampa učenici su imali priliku slušati predavanja bivših takmičara iz oblasti matematike među kojima su i dobitnici zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja na internacionalnim matematičkim olimpijadama proteklih godina, a koji su sada uspješni studenti i predavači na bosanskohercegovačim ali i na drugim svjetski priznatim univerzitetima poput MIT-a, Oxforda, Brown Univerziteta, Yale Univerzite.

Harunu Hindiji, maturantu Richmond Park Sarajevo Koledža i jednom od predavača na ovom kampu, dodijeljeno je specijalno priznanje za doprinos razvoju matematičkih disciplina s obzirom da odlazi u London gdje mu je ponuđen posao u kompaniji “Google”.

Važno je istaći da takmičari dolaze iz raznih dijelova BiH poput Foče, Banja Luke, Teslića, Visokog te su stekli nova poznanstva i prijateljstva čime još jednom bosanskohercegovačke mlade generacije pokazuju da prevazilaze sve barijere, grade zajedništvo i doprinose očuvanju onih najvažnijih vrijednosti a to su sticanje novog znanja i predstavljanje naše domovine na najbolji mogući način.

Učesnici su svakodnevno, nakon predavanja, radili trosatne testove iz matematike, čiji su rezultati sumirani, te su na kraju istih odabrani najbolji među najboljima koji su dobili zaslužene diplome.

Ceremoniji zatvaranja prisustvovali su i ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić koja je istakla važnost podsticanja i podržavanja mladih talenata te će to biti jedan od prioriteta njenog mandata.

Također, Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo pohvalio je organizaciju kampa i ponudio pomoć u narednom periodu kako bi se omogućio odlazak mladih matematičara ali i ostalih olimpijaca na međunarodna takmičenja.