Ministrica Bogunić primila roditelje djece koja pohađaju nastavu u JU Centar “Vladimir Nazor”

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić primila je danas roditelje djece koja pohađaju nastavu u JU Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” povodom njihovih reagovanja i protesta vezanih za izbor i imenovanje  direktora ove ustanove.

Sastanak je bio otvoren za medije i javnost a tom prilikom ministrica je izjavila:

“Uz puno uvažavanje mišljenja roditelja kao i prava da izraze svoj stav,  želim upoznati javnost da je Ministarstvo u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju kao i Pravilnikom o izboru i imenovanju direktora osnovnih škola aktom od 14. maja ove godine dalo svoju saglasnost  predstavniku Ministarstva u Školskom odboru ove javne ustanove da prilikom izbora direktora Centra glasa za kandidata Maidu Idrizović,  čime je ispunilo svoju zakonsku obavezu”.  

Istakla je da Ministarstvo ostaje pri ovom svom stavu, iako su predstavnici roditelja i Ministarstva u Školskom odboru glasali za različite kandidate te da se radi o zakonskoj proceduri za koju je isključivo nadležan Školski odbor.

Kako je obrazložila ministrica, Školski odbor bi trebao uskoro sazvati sjednicu  na kojoj će se odlučiti o novonastaloj situaciji.

“Obaveza je Školskog odbora da raspiše novi konkurs za imenovanje direktora Centra jer ni jedan od prijavljenih kandidata za direktora nije osigurao potrebnu većinu. Do okončanja procedure imenovanja direktora, Školski odbor će odlučiti ko će obnašati funkciju v.d direktora”, obrazložila je ministrica Bogunić.