Ministrica Bogunić u Trećoj gimnaziji: Iskustva STEAM projekta iz model škole podijeliti sa svim obrazovnim ustanovama

U povodu implementacije projekta STEM (Science, Technology, Engeeniring and Mathematics – prirodne nauke, tehnologija, inženjerstvo i matematika ) danas su ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i direktorica PPZ-a Dina Borovina posjetile Treću gimnaziju u kojoj se realizira ovaj projekt.

STEM projekt ima za cilj da učenici ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učestvovanje u ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Direktorica Treće gimnazije Senada Salihović i predmetni profesori ove model škole upoznali su prisutne sa prednostima realizacije nastave u STEM učionici, ali i sa poteškoćama koje imaju u toku njene realizacije.

Razgovaralo se o postojećim Nastavnim planovima i programima i ishodima učenja unutar jednog i između više školskih predmeta, te o važnosti povezivanja ovih ishoda koji trebaju biti u vezi sa sa odabranim sektorima ekonomije zasnovane na znanju u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Bogunić je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se realizira projekt STEM, ali i želju da se u narednom periodu nastavi saradnja resornog ministarstva i ove model škole, kako bi se iskustva mogla podijeliti sa drugim obrazovnim ustanovama koje u budućnosti budu realizirale nastavu po ugledu na Treću gimnaziju.