Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu otvoren je prvi Bit Alliance Lab

Na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu otvoren je prvi BIT Alliance Lab, odnosno učionica koja predstavlja uspješan način saradnje softver kompanija i obrazovnih ustanova u BIH.

Svečanom otvorenju Bit Alliance Lab prisustvovao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS  Elvir Kazazović sa svojim saradnicima, istakavši pri tom opredijeljenje resornog ministarstva u pružanju podrške u razvoju IT sektora u Kantonu Sarajevo.

Naglasio je spremnost Vlade za što kvalitetnije obrazovanje studenata u oblasti IT tehnologija, te povećanje upisnih kvota kao i pokretanje drugih programa koji će unaprijediti saradnju obrazovanja, privrede i tržišta rada.

Ova laboratorija je odličan primjer dodatne edukacije za studente, van okvira nastavnog plana i programa. Stoga je saradnja BIT Alijanse i Elektrotehničkog fakulteta bila logičan slijed događaja i prema riječima dekana Elektrotehničkog fakulteta Samima Konjicije, ona će se nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

“Iako je otvaranje ove laboratorije samo po sebi značajan događaj, kako za naše studente, tako i za sve druge koji će imati priliku za usavršavanje, drago mi je da mogu najaviti i nove aktivnosti. Zahvaljujući izvrsnoj saradnji koju imamo sa članicama BIT Alijanse već duže vrijeme, finaliziramo proceduru pokretanja novog studijskog programa iz softver inžinjeringa, te pripremamo realizaciju niza radionica fokusiranih na savladavanje savremenih tehnologija”, najavio je dekan Konjicija.

Po riječima predsjednika BIT Alijanse Harisa Memića za njih je vrlo važno da imaju poveznicu između fakulteta i industrije, kako bi studenti mogli bolje razumjeti šta ih čeka u realnom sektoru.

“Ono što je veoma bitno, jeste da će pored predavanja, studenti imati priliku razgovarati sa ljudima iz softver industrije. Upravo je ovo razlog zbog čega je i osnovana BIT Alijansa”, pojasnio je Memić.

Ovo nije jedini BIT Alliance Lab koji BIT Alijansa planira realizirati.

“U planu nam je otvaranje slične laboratorije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, koja je namijenjena studentima za usavršavanje u softver developmentu", dodao je Memić.

BIT Alliance Lab će raditi na usavršavanju kompetencija koje su potrebne studentima, budućim softver inžinjerima. Kroz dodatnu edukaciju uz formalno obrazovanje koje posjeduju, studenti će imati priliku unaprijediti dosadašnja znanja i iskustva, te steći nova praktična znanja, potrebna za buduće zaposlenje.