Naredna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zakazana za 19. mart: Zastupnici usvojili Nacrt strategije prema mladima KS

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj 38. sjednici usvojila zaključak prema kojem će se ovaj kantonalni organ zakonodavne vlasti izjasniti 19. marta o nepovjerenju Vladi KS.

Na istoj sjednici usvojen je Nacrt strategije prema mladima KS za period 2018-2022. godina, dok je predloženi Nacrt strategije za uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju obrazovanje sa sedmogodišnjim planom implementacije u Kantonu Sarajevo povučen s dnevnog reda ove sjednice.

Nacrt strategije prema mladima je dokument koji je po prvi put izrađen u Kantonu Sarajevo, a kreiralo ga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS uz podršku predstavnika svih resornih ministarstava, skupštinskih tijela, Grada Sarajeva, Studentskog parlamenta UNSA, Asocijacije srednjoškolaca BiH i Vijeća mladih KS.

Riječ je o dokumentu koji nudi sistemski pristup mladima i u fokus stavlja njihove potrebe kroz sedam ključnih oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, slobodno vrijeme, sigurnost, mobilnost i oblast socijalne zaštite.

Ovaj dokument predstavljat će veoma bitnu osnovu za sve naredne procese i aktivnosti resornih ministarstava koji će se odnositi na mlade, a poduzimat će se s ciljem pružanja boljeg ambijenta za njihov život, jer se mladi u Kantonu Sarajevo smatraju izuzetno bitnim dijelom ukupne populacije.

Nacrt strategije prema mladima KS upućen je u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Zastupnici su dali saglasnost na Program rada i Finansijski plan Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za 2018. godinu, kao i na Prijedlog odluke o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnog obilježja “Regionalni centar za upravljanje otpadom (RCUO) – Smiljevići.