Obilježena 24. godišnjica od masakra i stradanja devet sugrađana u ulici Žrtava fašizma

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma u naselju Otoka, u znak sjećanja na ubijene sugrađane. Na ovo mjesto, prije 24 godine, sa agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljene su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet a teže i lakše ranjeno 38 Sarajlija.

Samo dan ranije, sa istih položaja neprijateljske vojske, ispaljeni su projektili koji su ubili učiteljicu Fatimu Gunić i troje njenih učenika tokom održavanja nastave na Alipašinom polju. Ali, kako je istaknuto ovom prilikom, ti kobni 09. i 10. novembar 1993. godine nisu bili iznimka jer su agresori tokom cijelog perioda opsade Sarajeva sistematski ubijali djecu i civile Sarajeva.

"Kako drugačije tumačiti te monstruozne nakane i ubijanja civila dok su čekali u redovima za hljeb i vodu, ubijanja djece na sankanju i tokom igre, te u brojnim drugim situacijama. Danas smo se ovdje okupili radi naših ubijenih sugrađana i to ćemo činiti i narednih godina, ali i da opomenemo kako se ovakvo zlo više nikada i nikome ne bi ponovilo", navela je u obraćanju prisutnima predstavnica Kantona Sarajevo Nihada Čolić.

U masakru u ulici Žrtava fašizma živote su izgubili: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka.

Na mjesto njihove pogibije cvijeće su položile i porodice i rodbina, delegacije Grada i Općine Novi Grad, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995. godina i Mjesne zajednice Otoka, te učenici i nastavno osoblje OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar".