Počela edukacija nastavnica i nastavnika razredne nastave prvog i drugog razreda za predmet Informatika

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pokrenulo je niz aktivnosti u oblasti unapređenja kvalitete obrazovanja, među kojima je i „Edukacija, stručno osposobljavanje i usavršavanje nastavnika“.

U okviru navedenog projekta počelo je održavanje edukacije nastavnica i nastavnika razredne nastave za prvi i drugi razred osnovne škole sa područja Kantona Sarajevo za predmet Informatika koju realizuje resorno ministarstvo, a implementuje „Centar za obrazovanje i poduzetništvo“.

Cilj je osposobiti nastavnice i nastavnike razredne nastave za korištenje hardvera i softvera putem e-učionica u realizaciji nastavnih sadržaja iz NPP-a iz predmeta Informatika.

Kako bi se odgovorilo na potrebe i izazove modernog vremena, te uskladilo obrazovanje sa načinima učenja mladih, Ministarstvo je prepoznalo potrebu za osposobljavanjem i stručnim usavršavanjem nastavnika te njihovom pripremom za praćenje trendova i čestih promjena u informacionim i komunikacionim tehnologijama.

Značaj edukacije je i poticanje inovativne pedagogije, razvoj i usavršavanje nastavnika i osiguravanje korištenja IKT-tehnologija u pripremi i održavanju nastave.

Planirano je da ona bude izvođena po modulima  za I i II razred za 350 nastavnika/ica razredne nastave.

Edukacija se održava u prostorijama „Centra za obrazovanje i poduzetništvo“.