Potpisani okvirni sporazumi s kompanijom Centrotrans – Eurolines za prijevoz učenika u Srebrenicu i na okolne sarajevske planine

Okvirni sporazum za pružanje usluga prijevoza učenika drugih razreda srednjih škola, koji će posjetiti Memorijalni centar Srebrenica - Potočari potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa izvršnom direktoricom marketinga kompanije Centrotrans - Eurolines Aidom Brkić.

Planirano je da prva grupa učenika iz Druge gimnazije, Gimnazije Obala i Katoličkog školskog centra u ponedjeljak 08. oktobra posjete mjesto genocida na kojem je prije 23. godine ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je u Budžetu obezbijedilo sredstva za realiziranje ove aktivnosti, jer im je u interesu da Memorijalni centar učenici posjećuju svake godine. Na ovaj način žele kod učenika razvijati svijest o pripadnosti domovini i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu.

Ministar Kazazović potpisao je i okvirni sporazum s istim preduzećem koje će osigurati prijevoz za đake sedmih razreda osnovne škole koji će od naredne subote i nedjelje u okviru Škole planinarstva boraviti na pet različitih lokacija u okolici Sarajeva i to: Ormanj, Trebević, Crepoljsko, Igman i Bjelašnica.

Potcrtano je kako je Škola planinarstva besplatna, a cilj je da svi učenici savladaju osnove planinarstva (izletništvo, ljetno planinarenje) i kroz ovu aktivnost steknu korisna znanja i vještine.