Prijem za evropsku prvakinju u karateu i studenticu UNSA Mirnesu Bektaš u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović ugostio je danas evropsku prvakinju u karateu i studenticu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirnesu Bektaš i njenog trenera Suada Ćupinu.

Mirnesa je, kao članica Karate kluba „Bosna“, na 45. evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U-21 takmičare u ruskom gradu Sočiju proteklog mjeseca, osvojila najsjajnije odličje u borbama u kategoriji +68 kilograma u konkurenciji do 21 godine. Na putu do zlatne medalje pobijedila je predstavnice Finske, Austrije i Izraela.

Uz čestitke mladoj karatistkinji na odličnom rezultatu, ministar Kazazović je ovom prilikom kazao da će Ministarstvo nastaviti pratiti njen rad i finansijski joj pomoći kao i svim ostalim mladim ljudima koji su se svojim vrhunskim rezultatima dokazali u različitim društvenim oblastima.

Najavio je da će s tim ciljem, između ostalog, Ministarstvo naredne sedmice raspisati i javni poziv za finansiranje/sufinansiranje udruženja i neprofitnih organizacija u projektima za mlade iz Budžeta KS.

Također je obećao da će sa menadžmentom JU Studentski centar biti razmotrene mogućnosti osiguranja besplatnog smještaja za Mirnesu i druge vrhunske sportiste studente koji nisu iz Sarajeva u domovima Nedžarići i Bjelave kako bi se i na taj način nagradili njihovi rezultati.

Sa rukovodstvom Univerziteta u Sarajevu također će biti razgovarano o mogućnostima prolongiranja termina ispita, odnosno osiguranja vanrednih ispita za studente sportiste, jer im je to prioritet.

Karatistkinja Bektaš je uputila riječi iskrene zahvalnosti ministru Kazazoviću, ističući da Kanton Sarajevo kontinuirano pruža podršku vrhunskim bosanskohercegovačkim sportistima, a posebno mladima, čime im daje ključni podstrek da sa velikim rezultatima nastave graditi svoje sportske karijere.

"Naredne sedmice idem na takmičenje u Roterdam a do kraja godine čeka me još sedam takmičenja koja su jako bitna i bodovna za Olimpijske igre", navela je ovom prilikom Bektaš ističući kako se nada novim medaljama.