Profesori i učenici istanbulske Galatasaray gimnazije posjetili ministra Kazazovića: Važnost realizacije programa "razmjene učenika"

Profesori i učenici istanbulske Galatasaray gimnazije boravili su u sedmodnevnoj posjeti Petoj gimnaziji kako bi prisustvovali Međunarodnoj reviji sporta, te se upoznali sa historijom, uspjesima, strategijama kao i resursima ove škole. Ovu priliku su iskoristili i za posjetu ministru za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elviru Kazazoviću.

“Nama je posebna čast što smo imali priliku ugostiti profesore iz jedne vrlo ugledne škole, koja postoji već od 1453.godine i gdje učenici imaju mogućnost pohađati nastavu ne samo na turskom, nego i na francuskom, talijanskom i engleskom jeziku”, istakao je direktor Pete gimnazije Sejad Šenderović.

Naveo je i kako se nada da će s ovom školom ostvariti saradnju kako bi ubudućnosti i oni moglu učestvovati na Međunarodnoj reviji sporta, gdje se srednjoškolci takmiče u nogometu, košarci, odbojci, rukometu i tenisu.

Ministar Kazazović zahvalio se na posjeti te istakao važnost realizacije programa “razmjene učenika” kako bi djeca imala priliku da se upoznaju sa kulturama i običajima ove zemalje.

Inače, tokom boravka obišli su sarajevske muzeje, biblioteku Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, olimpijske ljepotice Bjelašnicu, Igman, kao i bosanskohercegovačke gradove Konjic, Blagaj i Mostar.