Prvo u poslijeratnom periodu: Za srednjoškolce u Kantonu Sarajevo organizovano takmičenje iz maternjeg jezika

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo danas je održano kantonalno takmičenje iz nastavnog jezika Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost za učenike II i III razreda sarajevskih srednjih škola.

Po riječima ministrice Zinete Bogunić, to je prvo kantonalno takmičenje iz ovog predmeta koje je organizovano u poslijeratnom periodu.

“Namjera nam je da ovo bude praksa i narednih školskih godina. Također, vjerujem da ćemo u skorašnje vrijeme uspjeti dići ovo takmičenje i na više nivoe jer nam je želja da se organizuje  federalno, državno, a po mogućnosti i regionalno takmičenje iz maternjeg jezika”, istakla je ministrica ovom prilikom.

Ukupno 63 učenika iz Kantona Sarajevo danas su  testirala svoja znanja  iz maternjeg jezika i književnosti kroz testove objektivnog tipa, koje je za potrebe takmičenja priredila stručna komisija.


Prije njegovog održavanja u prostorijama Druge gimnazije, učenici su organizovali prigodno druženje sa svojim profesorima, te predstavnicima Ministarstva i PPZ-a želeći i na taj način pokazati da je ovo za njih značajan događaj.