Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i čelnika KS: Kantoni su strateški partneri države na putu u Evropsku uniju

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović posjetio je danas Kanton Sarajevo, gdje se sastao sa predsjedateljicom Skupštine Anom Babić, premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrima u Vladi.

Ovo je početak posjeta koje predsjedavajući Čović planira u narednom periodu, kako bi se upoznao sa problemima i dešavanjima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kako je istakao, namjera mu je upoznavanje i sa aktivnostima izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i da kantonalni čelnici čuju šta se dalje planira raditi kada je riječ o državnoj aspiraciji u vanjskoj politici.

“Željeli smo usaglasiti te informacije da bih ja mogao u razgovorima s prijateljima izvana, a koji nam otvaraju europska vrata, korektno informirati o stanju u BiH. Obići ću sve vlade u Federaciji BiH, oba entiteta, kao i Brčko Distrikt i, naravno, Vijeće ministara BiH. Dio je ovo našeg putovanja u Europsku uniju i ostale su nam još svega četiri točke da ispunimo sve uvjete za ulazak u EU. Jedna od tih točaka su akcize, a mislim da ćemo sve uvjete ispuniti do kraja godine, da bi već početkom naredne ocjena statusa BiH bila pozitivna, odnosno da imamo kandidatski status za EU", izjavio je nakon sastanka predsjedavajući Čović.

Poručio je kako očekuje da će na sjednici Vijeća ministara BiH 11. novembra predsjedavajući Denis Zvizdić dati detaljnu informaciju i konačan stav u vezi s Upitnikom Evropske komisije.

Najavio je i mogućnost posjete visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini našoj zemlji u novembru, što će vjerovatno biti još jedna prekretnica na europskom putu BiH.

Premijer Konaković je, ovom prilikom, istakao kako su kantoni strateški partneri države na putu u Evropsku uniju i kako svi imaju isti cilj, a to je ulazak u EU.

Iskazao je zahvalnost u lobiranju i energiji koju iskazuje aktuelni predsjedavajući Predsjedništva u obavljanju dužnosti na putu ka euroatlanskim integracijama. Također je dodao da su članovi Vlade informisali predsjedavajućeg Čovića o tome da Kanton Sarajevo na vrijeme ispunjava svoje obaveze, kao i da je Kanton Sarajevo trenutno finansijski stabilan.

"Nadam se da ćemo do kraja godine uspjeti kapitalizirati sve naše napore i poentirati. Evropa treba prepoznati naše napore ka euroatlantskim integracijama", zaključio je premijer Konaković.

Istakao je kako će, zahvaljujući naporima aktuelne vlasti, Budžet Kantona Sarajevo ove godine rasti za oko 30 miliona KM.