Škola plivanja za 1.000 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo

Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za 1.000 učenika četvrtih razreda svih osnovnih škola u Kantonu Sarajevo potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa direktorom Olimpijskog bazena Otoka Avdijom Hasanovićem.

Potpisivanju je prisustvovao i član Nadzornog odbora profesor Nermin Nurković sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

„Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade već sedmu godinu zaredom potpisuje ovaj protokol, a ove godine smo za njegovu realizaciju izdvojili 50.000 KM“, istakao je nakon potpisivanja ministar Kazazović te dodao kako će Ministarstvo nastojati da učini sve kako bi se povećao broj učenika koji će imati priliku da nauče plivati, jer je to jedan od najboljih sportova za fizički razvoj djece.

Kako je naveo profesor Nurković bazen Otoka pruža najbolje uvjete za plivanje, a u posljednjih nekoliko godina vidljivi su rezultati i efekti kod učenika koji se bave ovom zdravstveno vrlo korisnom sportskom aktivnošću.

„Cilj potpisivanja ovakvih protokola je, prije svega, sistemsko osposobljavanje učenika osnovnih škola, kao plivača. Zahvaljujući školi plivanja mi dobijamo zdravu djecu, onu koja imaju razvijene kulturološke navike te bazu od 4.000 dječaka i djevojčica koji su potencijalni članovi sportskih klubova“, rekao je direktor Hasanović.

Po njegovim riječima, odziv djece svake godine je sve veći, i oni će u budućnosti nastojati da učenicima četvrtih razreda koji dolaze sa područja svih sarajevskih općina omoguće da prođu kroz ovaj vid obuke.