Srednjoškolci pet sarajevskih gimnazija nastavljaju učenje njemačkog jezika po DSD programu

Protokol o saradnji kojim se definišu mogućnosti učenja njemačkog jezika po DSD programu (Deutsches Sprachdiplom), namijenjen srednjoškolcima pet sarajevskih gimnazija potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa predstavnikom Ureda Savezne Republike (SR) Njemačke za obrazovanje u inostranstvu (ZfA) Thomasom Pollandom. Ovom potpisivanju prisustvovala je i njemačka ambasadorica u BiH Christiane Hohmann.

“Ovaj program se realizuje u Gimnaziji ‘Obala’, te u Drugoj, Trećoj, Četvrtoj i Petoj gimanziji, a  učenici sa ovom diplomom imaju mogućnost da pohađaju univerzitete u Njemačkoj. Resorno ministarstvo se opredijelio da i svi đaci u osnovnim školama stiču znanja iz dva strana jezika”, istakao je ministar Kazazović te dodao kako je prije nekoliko godina uvedena i bilingvalna/dvojezična nastava u Gimnaziji “Obala”.

Ovom prilikom, najavio je da će nastojati da se ova vrsta nastave uvede i u druge škole.

“Voljela bih da i učenici u Njemačkoj imaju priliku izučavati bosanski jezik. Svaki čas njemačkog jezika je korak kojim se naše zemlje i ekonomski i kulturno približavaju jedna drugoj. Svi zainteresovani učenici sad imaju priliku čitati i upoznati se sa poznatim njemačkim piscima i pjesnicima”, poručila je ambasadorica Hohmann.

Kako je istakla, iako veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu, ona se iskreno nada da će se oni vratiti u svoju domovinu i tu iskoristiti znanje koje su stekli u inostranstvu.

“Njima je potrebno stvoriti socijalne, ekonomske i političke uvjete da dođu i prestanu odlaziti iz Bosne i Hercegovine”, potcrtala je ambasadorica Hohmann.

Naglasila je da će se kroz izučavanje njemačkog jezika u osnovnim i srednjim školama ojačati i nastaviti saradnja između Njemačke i BiH.