Učenici sarajevskih osnovnih i srednjih škola osvojili vrhove olimpijskih planina Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića

Učenici planinarskih sekcija osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, njih 350, učestvovali su u pohodu na olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Trebević i Jahorinu jučer, u povodu 125. godišnjice organiziranog planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa brojnim drugim ljubiteljima prirode različite starosne dobi i iskusnim planinarskim vodičima pohodili su vrhove olimpijskih planina, te su ih obilježili zastavama i simbolima škola iz kojih dolaze.

Pohod su organizirali Međunarodni centrar za mir (IPC) – Internacionalni festival Sarajevska zima, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Planinarski savez Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Državne komisije za saradnju s UNESCO-om.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović kazao je da je cilj ovog projekta promocija olimpijskih planina, planinarstva, kulturnog turizma, sporta i umjetnosti.

Polazak učesnika upriličen je na platou Centra Skenderija, na mjestu na kojem su slavljeni olimpijski pobjednici XIV Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine.

Dio programa upriličen je i u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, gdje je pripremljen doček za planinare i učenike. Predstavljena je i instalacija Zastave mira umjetnice Trine Bumiller iz SAD-a dok je Direkcija festivala „Sarajevske zime“, mapiranjem tačaka mira i slobode na olimpijskim planinama, najavila programski koncept XXXIV SWF 2018. pod motom „Drugo lice svijeta“ u znaku Evropske godine baštine i budućnosti.