Unaprijediti inkluzivno obrazovanje djece s invaliditetom

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić danas je održao sastanak sa predstavnicima Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS, koji su ujedno i članovi Odbora za inkluzivno obrazovanje Kantona Sarajevo.

Tema današnjeg sastanka je bila saradnja Ministarstva i Odbora u oblasti primjene člana 24. UN-a Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te zajedničko rješavanje izazova s kojim se susreću djeca i mladi s invaliditetom u inkluzivnoj nastavi.

Tom prilikom, doneseni su zaključci o nastavku učešća članova Odbora u izradi propisa iz oblasti obrazovanja, a koji su kao reformski procesi u ovoj oblasti započeti u Kantonu Sarajevu te je potvrđeno zajedničko razumijevanje važnosti uloge i zadatka Mobilnog stručnog tima Kantona Sarajevo i asistenata u nastavi.

Također, dogovoreno je da se „Indikatori za praćenje implementacije inkluzivng obrazovanja u skladu sa članom 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom“ prezentiraju zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo te poduzmu druge neophodne mjere kako bi započela njihova primjena u području zakonodavstva, planiranja budžeta, te učenja i učešća djece s invaliditetom.