Vlada KS dala saglasnost na Sporazum sa Razvojnim programom UN-a, 400.000 KM za opremanje STEM učionica u pet škola

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 34. sjednici dala saglasnost na Sporazum o sufinansiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, čijom implementacijom će biti omogućena nabavka opreme za pet partnerskih škola, i to tri osnovne i dvije srednje, radi opremanja i uspostavljanja STEM učionica.

Nabavka opreme i opremanje pomenutih učionica finansirat će se sredstvima u iznosu od 400.000 KM, od čega će 280.000 KM osigurati UNDP, a 120.000 KM Kanton Sarajevo.

Ova aktivnost realizirat će se kroz implementaciju projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“.

Osnovne škole „Vrhbosna“ iz Starog Grada, „Mirsad Prnjavorac“ iz Vogošće, „Skender Kulenović“ iz Novog Grada te  Srednja elektrotehnička škola i Srednja škola metalskih zanimanja bit će opremljene modernom opremom iz oblasti informatike i robotike. U pitanju je nabavka 50 robota heksapoda, 15 3D printera, 50 Bosons naučnih kompleta, pet Arduino setova od 700 komada, 150 mikrobit pločica, 70 računara i pet pametnih tabli.

Osim opremanja, UNDP će za nastavni kadar iz navedenih škola organizirati i izvesti obuku za korištenje pomenute tehnologije u nastavnom procesu.

Kanton Sarajevo se odlučio realizirati ovaj projekt zbog potrebe uvođenja kvalitetnije i modernije nastave iz informatike i robotike u osnovnim i srednjim školama, jer je cilj približiti se globalnim trendovima kada je u pitanje obrazovanje u 21. vijeku.

Ovaj projekt sufinansira Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.