Zajednički sastanak o prijedlozima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u KS: Riješene neuralgične tačke, mandati direktora ograničeni, ukidanja škola neće biti

U organizaciji premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića, danas je održan zajednički sastanak sa svim akterima obrazovnog procesa u KS na kojem su detaljno analizirani Prijedlog zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju te usaglašeni gotovo svi stavovi o njima.

Nakon višesatne rasprave, premijer Konaković je najavio kako će naredna sjednica Skupštine KS na kojoj bi trebali biti doneseni ovi zakoni, a koja je planirana za 26. april, biti prolongirana za 08., 09. ili 10. maj ove godine, kao i da će biti organizirana kao posebna tematska sjednica posvećena obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

„Sa organizacijom današnjeg sastanka smo zaista pogodili, jer smo se uvjerili da često ljudi rješavanje istog problema samo drugačije interpretiraju, a isto misle. Riješili smo sve neuralgične tačke kroz iznošenje stavova Vlade, Vijeća roditelja, te nekih predstavnika nevladinog sektora, posebno onih iz oblasti obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju“, kazao je premijer Konaković.

Za naredni utorak najavio je novi sastanak o temi inkluzije s ciljem izbora najboljeg modela ove vrste obrazovanja.

„Mandati direktora u osnovnim i srednjim školama će biti ograničeni. Depolitizacija u obrazovanju je nešto oko čega smo se svi složili. Mreža škola je nešto što bi nam trebalo ponuditi odgovore na jedno vrlo ozbiljno pitanje koja djeca idu u koje škole te kao i da sve to ne vodi nikakvom gašenju škola. Posebno mi je drago da su svi akteri mogli čuti od nas i vidjeti između sebe šta predstavlja opredjeljenje ove Vlade koja je napravila tri nova, rekonstruisala šest i gradi dva nova školska objekta. Nije korektno od nekih političkih subjekata te nekih općinskih vijeća da nam spočitavaju da zatvaramo škole“, pojasnio je premijer Konaković.

Kako je naglasio, u pitanju je zaista reforma obrazovanja koju ne možemo nazvati nekom suštinskom ili historijskom, ali rješava mnogo problema u obrazovanju. Kazao je i kako vjeruje u nastavni kadar te da Vlada čini sve da im omogući bolje uslove rada.

„Mislim da jezikom kojim smo mi danas komunicirali možemo puno toga popraviti, a da pričom ko je koga pobijedio možemo štetiti našoj djeci u samom konceptu obrazovanja i dobro je da smo reterirali svi u svojim stavovima, te priznali svoje greške. Jer dokument koji izađe nelektorisan iz Ministarstva obrazovanja ili sa jezičkim greškama onih koji bi djecu trebali učiti našem jeziku, naravno je greška“, naveo je premijer Konaković te iskazao lično zadovoljstvo organizacijom i epilogom današnjeg sastanka.

Ministar Kazazović je naglasio kako je dogovoreno da školski odbori imaju četiri člana i to po jednog iz ministarstva, lokalne zajednice te nastavnika i roditelja, kao i da će se odluke donositi dvotrećinskom većinom.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a Faruk Bešlić pohvalio je Vladu KS-a, jer su imali strpljenja, volje i želje da se ovi zakoni usaglase.  

Istakao je da su njihovi zahtjevi bili depolitizacija obrazovanja i ograničavanje mandata direktora te da je premijer potvrdio da su njihovi zahtjevi udovoljeni.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro kazao je da je ostalo usaglašavanje amandmana o inkluziji, jer mišljenje struke nije bilo uvaženo na početku.

U raspravi je učestvovao veliki broj zastupnika u Skupštni Kantona Sarajevo, predstavnika Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS, općinski predstavnici Aktiva direktora osnovnih škola KS, predstavnici Zajednice srednjih škola te pomoćnici načelnika općina za obrazovanje.