Održana 20. sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine

24.07.2013 - Održana je dvadeseta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na sjednici je između ostalih kolega ministara prisustvovao prof. dr. Damir Marjanović, ministar obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo. Tokom sjednice razmatrano je više značajnih pitanja iz oblasti unaprjeđenja obrazovanja i znanosti u FBiH.
U sklopu tekućih pitanja, a na inicijativu ministra Marjanovića, ponovo je aktualiziran kompleksian institucionalni i financijski položaj Akademije nauka i umjetnosti BiH. Naime, raspravljalo se o problemima sa kojim se susreće Akademija nauka i umjetnosti BiH te je prof. dr. Marjanović posebno naglasio, kako svi kantonalni ministri kao i federalni ministar obrazovanja moraju poduzeti konkretne korake u cilju financijske potpore ovoj krovnoj instituciji bosanskohercegovačke znanosti.

Također, prof. dr. Damir Marjanović je dodatno aktualizirao i pitanje dogovora Vlade FBiH i JU Studentskog centra Sarajevo, te je detaljno informirao prisutne ministre o problemima s kojima se susreće ova institucija, vezanim za plaćanja računa za utrošenu električnu energiju. Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je zamolio federalnog ministra obrazovanja gospodina Mašića da na predstojećoj sjednici Vlade FBiH ponovno aktualizira iznalaženje rješenje ovoga problema, a sve u cilju sprovedbe ranije dogovorenih aktivnosti između Vlade FBiH i Studentskoga centra koje do sada, nažalost, nisu realizirane.

Na Koorodinaciji ministara se dodatno raspravljalo o tačkama koje su tretirale inoviranje uputstava za stručnu ocjenu rukopisa udžbenika, izmjene kurikuluma i drugih nastavnih sredstava. Na prijedlog prof. dr. Damira Marjanovića podržana je inicijativa se za realizaciju ovog iznimno bitnog projekta sredstva pokušaju obezbjediti kroz apliciranje na postojeće grantove internacionalne zajednice.