Održan sastanak sa direktorima osnovnih škola

Damir Marjanović, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo prisustvovao je jučer sastanku koji je organiziralo kantonalno Udruženje direktora osnovnih škola. Na sastanku se između ostalog, govorilo o budžetu Kantona Sarajevo, tužbama prosvjetnih radnika po osnovu neizmirenih obaveza i odredbi kolektivnih ugovora te statusu direktora.

Direktori su iznijeli niz opaski u vezi s problemima s kojim se suočavaju u radu, te se osvrnuli na usvojeni nacrt budžeta Kantona Sarajevo.

- Troškovi koje imaju škole za komunalne troškove, održavanje objekata i slično umanjeni su za 50 posto. Uputit ćemo Vladi Kantona Sarajevo sa presjekom svih naših potreba i tražit ćemo povećanje sredstava po ovome osnovu, istakla je Aida Omersoftić direktorica OŠ „Edhem Mulabdić“.

Direktori su se posebno osvrnuli na trajanje mandata direktora u osnovnim školama koji je ograničen na dvije godine. Direktori nemaju mogućnost da zalede neku funkciju ili radno mjesto, te da se vrate tamo nakon isteka mandata. Direktori odlaze na biro, iako su do tada jako puno uložili u svoje znanje, sticanje menadžerskih vještina, radu u zajednici, širenju poznanstava.

- Učinit ćemo sve da se riješe prepoznati problemi. Vlada Kantona Sarajevo je već pokazala volju da zajedničkim snagama pronađemo najbolje rješenje kada su tužbe u pitanju. Kada su u pitanju pravilnici tu smo da razgovaramo, ponudimo rješenja, izmjene i dopune, jer je iza nas ostalo vrijeme kada se ništa nije mijenjalo i kada su se pravila i pravilnici smatrali svetim slovom, posebno je naglasio resorni ministar Damir Marjanović