Pismo zahvale „Zlatnih studenata“ Univerziteta u Sarajevu ministrima Bandiću, Marjanoviću i Hrenovici

Povodom prijedloga programa sufinansiranja zapošljavanja najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu dobitnicima Zlatne značke, u ime najboljih diplomanata i magistranata Sarajevskog univerziteta Lamija Kršić uputila je pismo zahvale ministrima za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, za obrazovanje, nauku i mlade i privrede KS Muameru Bandiću, Damiru Marjanoviću i Emiru Hrenovici u kojem se kaže:

„Zahvaljujući odluci kojom je osigurano pedeset asistentskih radnih mjesta za dobitnike počasnog priznanja 'Zlatna značka’ Univerziteta u Sarajevu, želimo da Vam se zahvalimo što ste prepoznali naše probleme nezaposlenosti i nemogućnosti nastavka školovanja kao goruće, i dali nam šansu da svojim znanjima i sposobnostima doprinesemo radu akademske zajednice u Sarajevu.

Od početka 2011. udruženo djelujemo ne bi li skrenuli pažnju nadležnih vlasti na nezahvalan položaj najboljeg mladog kadra koji Univerzitet u Sarajevu može ponuditi – nezaposlenost, rad na nekvalitetnim i slabo plaćenim poslovima na neformalnom tržištu rada, nemogućnost nastavka studija itd. Svjesni sveopće nezainteresiranosti za naš problem, za nas je učinjen veliki pomak kada nas je u decembru 2012. ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, gosp. Damir Marjanović, pozvao na razgovor i saslušao. Nije, međutim, sve ostalo na riječima.

Odluka od 25.2. 2013. rezultat je udruženog i koordiniranog djelovanju ministarstava u Vladi KS, Akademije i privrede, a za ‘Zlatne studente’ predstavlja primjer strateške podrške mladima za koju su se toliko borili, ostvarenje sna koje nisu očekivali da će njihova djeca dočekati.

Ovim putem se zahvaljujemo što su nadležne vlasti prepoznale koliko je značajno vratiti izgubljeni ugled počasnom priznanju, koje Univerzitet svake godine dodjeljuje najupornijim, najmarljivijim i najuspješnijim mladim ljudima koje bh. društvo može ponuditi. Hvala Vam što javnost podsjećate i upozoravate na presudnu ulogu nauke, odgojno- obrazovnog i istraživačkog rada u opstanku jednog društva. Zahvaljujemo što nastojite uticati na svijest bh. građanstva i što stvarate uvjete za bolje društvo u kojem priznanje 'Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu' neće biti neupečatljiv podatak, prazno slovo u CV-u neprimjerenog kandidata za posao”, navedeno je u pismu.