Posjeta Sarajevu učesnika projekta "Učenje kroz rad/Learning by Doing"

U okviru aktivnosti projekta Dunavskog transnacionalnog programa koji nosi naziv „Učenje kroz rad/Learning by doing“ u Sarajevu prošle sedmice boravili su učesnici projekta iz Slovenije, Slovačke i Mađarske. S obzirom da je cilj posjete zemljama partnerima u projektu razmjena prakse u okviru provedbe srednjeg stučnog obrazovanja, učesnici ove studijske posjete bili su uglavnom predstavnici institucija i poslovnih asocijacija uključenih u provedbu stručnog obrazovanja.

Budući da su Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo uključeni u ovaj projekat, to su bili i domaćini ovih susreta. Fokus rasprava održanih u prostorijama Ministarstva i Komore bio je sagledavanje uloge partnerstva u dualnom stručnom obrazovanju i osposobljavanju učenika, kao i planova o razvoju zanimanja u sistemu dualnog obrazovanja, koji prethodi u narednom periodu. Tom prilikom gostima su predstavljene dobre prakse Elektrotehničke škole za energetiku Sarajevo, te kompanija Energoinvest SUE i Klas.

Učesnici su posjetili i Srednju tehničku školu grafičkih tehnologija dizajna i multimedije.

Projekat “Učenje kroz rad” sufinansiran je iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Projekat je započeo 1. januara 2017. godine i trajat će do 30. juna 2019. godine.