Prof. dr. Damir Marjanović ugostio mlade fizičare

Tim fizičara iz BiH koji je na 44. Internacionalnoj olimpijadi iz fizike jednu bronzanu i tri počasne medalje, ugostio je danas ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, prof. dr. Damir Marjanović.

Bh. fizičare za učešće na največem svjetskom takmičenju pripremala je i vodila prof. dr. Rajfa Musemić sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja je sa timom pobjednika koordinirala sastankom.

- Ovo je veliki uspjeh bh. fizičara na međunarodnom takmičenju najvišeg ranga. Na ovogodišnjoj olimpijadi ućestvovale su 83 zemlje sa 400 takmičara. Predstavnici BiH osvojili su jednu bronzanu i tri počasne medalje koje su u ćetvtom rangu medalja i do njih nije bilo jednostavno doći. Na sreću i uz pomoć ljudi iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo naši uspješni fizičari su uspjeli ostvariti ove sjajne uspjehe, istakla je prof. dr. Rajfa Musemić

Podsjećanja radi, bronzanu medalju osvojio je Nudžeim Selimović, učenik 3 razreda Međunarodne srednje škole iz Sarajeva, počasne medalje su osvojili Slavko Ivanović iz Gimnazije u Zvorniku, Suad Krilašević iz Druge gimnazije u Sarajevu i Enes Kriještorac iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

- Ovi mladići pripremali su se godinu dana za olimpijadu koja je, stepenica više u njihovom budućem znanstvenom razvoju. Uopće nismo imali dilemu da podržimo njihovo učešće na ovoj Olimpijadi, što su ovi momci svojim rezultatima i opravdali. Upravo njihovi rezultati su nam signal da organiziranje kantonalnih takmičenja, njihovo finansiranje i razvijanje sistema podrške mladim i talentovanim ljudima mora da bude modernizirano, ali i kontinuirano podržano. Tek na taj način možemo očekivati da ovakvi rezultati ne budu ekskluziva nego tradicija, istakao je resorni ministar prof. dr. Damir Marjanović.