U okviru projekta "Learning by Doing" održan okrugli stol na temu “Nastavni planovi i programi i virtuelna preduzeća za vježbe”

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole Sarajevo održan je okrugli stol „Nastavni planovi i programi i virtualna preduzeća za vježbe“, u okviru projekta „Learning by Doing“ – “Učenje kroz rad“.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, direktorica i nastavnici Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole, predstavnici Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža, Elektrotehničke škole za energetiku, Srednje škole za saobraćaj i komunikacije te direktorica firme PlanB d.o.o.

Imajući u vidu perspektive budućeg ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, potrebe tržišta rada, na okruglom stolu se raspravljalo o problemima i mogućnostima za napredak kada su u pitanju stručne i poduzetničke te digitalne kompetencije učenika-budućih radnika, kao i mogućnosti implementacije dualnog obrazovanja u svjetlu dosadašnjih dobrih praksi.

Učesnici skupa su se složili da potreba za podučavanjem poduzetništva u odgojno-obrazovnim ustanovama kao i unapređenje digitalnih kompetencija, s ciljem odgovarajuće pripreme djece i mladih za život i profesionalni razvoj u današnjim i budućim društvenim i tržnišnim uvjetima, više nije upitna. Preostaje naći najbolje odgovore na pitanja kada i na koji način odgajati i obrazovati učenike u srednjim školama, te kako oblikovati odgovarajuće, poduzetnički orijentirane kurikulume i postići da stručni, programski, organizacijski i materijalni resursi naših škola ostvaruju željene ishode.

Trgovinska i industrijska komora Budimpešte je vođa projekta, dok su Privredna komora Kantona Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo jedni od 24 partnera na projektu, koji obuhvata 14 zemalja regiona.
Projekat “Učenje kroz rad” sufinansiran je iz fondova Evropske unije (ERDF, IPA) u okviru Dunavskog transnacionalnog programa. Ukupni budžet projekta iznosi 2,3 miliona eura. Projekat je započeo 1. januara 2017. godine i trajat će do 30. juna 2019. godine.

Za više informacija molimo vas posjetite: www.interreg-danube.eu/learning-by-doing.