Skip to main content
Please wait...

Donesena Odluku o uspostavljanju Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS

Skupština KS je danas donijela Odluku o uspostavljanju Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS.

Kako je istakla ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ranijom Odlukom ove Skupštine ovakav Institut je formiran prije dvije godine, ali nikada nije uspostavljen. 

"Ovo ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na uspostavi ovog instituta. U međuvremenu su se dogodile nove okolnosti koji su dovele do potrebe donošenja nove Odluke. Jedna od takvih okolnosti je prestanak postojanja ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, te njegova podjela na dva ministarstva. Takođe, prestalo je postojanje Prosvjetno-pedagoškog zavoda, koji je tretiran prethodnom Odlukom. Zbog izmjena više od 50 posto sadržaja prethodne Odluke, pristupilo se donošenju ovog novog propisa”, pojasnila je ministrica Hota-Muminović.

Odluka definira sjedište i djelatnost Instituta, te je proširena i usklađena sa novim potrebama obrazovnog sistema preduniverzitetskih obrazovnih nivoa. Obuhvaćena su pitanja obrazovne reforme, te su definisana sredstva za rad Instituta.

“Definisali smo i drugačiji sastav upravnog i nadzornog odbora uvažavajući potrebu postojanja nadležnosti nad ovim institutom i Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Nekadašnje stručno vijeće koje su činili šefovi odsjeka ove javne ustanove, sada će imenovati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Direktor Instituta biće u obavezi konsultirati ovo vijeće kod donošenja važnih odluka”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Raniji status radnika zatečenih u ovoj ustanovi već je riješen dugim zakonskim aktom i oni su sada uposlenici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

U roku od 30 dana biće imenovan upravni odbor ustanove, nakon čega će u roku od osam dana biti imenovan i direktor ovog instituta.

“Ovo su izmjene koje su nas motivisale da pristupimo osnivanju i uspostavi jednog ovakvog mjesta susreta novih, dobrih ideja za kojima obrazovna zajednica već godinama vapi“, naglasila je ministrica Hota-Muminović u svom obraćanju pred Skupštinom KS.