Komisija za obrazovanja i nauku Skupštine KS predlaže mjere unapređenja obrazovnog sistema

Komisija za obrazovanje i nauku Skupštine KS , na čijem čelu je  zastupnik Damir Marijanović,  na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine istakla je  da  u okviru predloženih mjera i zaključaka,  treba naglasiti  da je reforma obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevu  generacijski projekt i kao takav treba da predstavlja najveći priroritet u budućem radu SKS u narednim desetljećima.

Komisija je prema Skupštini na usvajanje uputila i zaključke za koje smatra da će doprinijeti u uređenju oblasti obrazovanja i nauke u našem kantonu.


Ističući da je  osnovna misija reforme obrazovnog sistema u KS  prihvatanje obrazovanja kao životnog stila predlaže se Slupštini KS da oformi posebno ekspertno tijelo koje će u koordinaciji sa Ministarstvom obrazovanja u naredne tri godine rukovoditit reformskim procesima u obrazovnom sistemu u KS.

Ekspertno tijelo će imati obavezu kvartalnog informisanja Skupšine o poduzetim aktivnostima iz oblasti reformskih procesa u obrazovnom sistemu.

Predlaže se Skupšini i Vladi KS da u naredna četiri mjeseca optimiziraju  i usvoje Strategiju razvoja obrazovanja i nauke KS, usklađenu  sa postojećim strategijama na državnom nivou i zvaničnim europskim standardima te da   u narednih šest mjeseci usvoje izmjene postojećih i generiraju nedostajuće zakone u cilju stvaranja stabilnog pravnog okvira za proces reforme obrazovnog sistama u KS.

Skupštini i Vladi se predlaže da u narednih 12 mjeseci ustanove i pokrenu procese uspostavljanja modela licenciranja prosvjetnih radnika kao mjere za obezbjeđivanja i kreiranja kvalitetnog nastavno odgojnog kadra u svim predškolskim institucijama kao i osnovnim i srednjim školama.

Od Skupštine i Vlada KS  se traži   stvaranja uvjeta u kojima će u potpunosti biti poštivana autonomija akademske zajednice.

U  roku od 12 mjeseci , predlaže se da  Skupština i Vlada treba da obezbijede potpuno uspostavljanje Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja te  uspostave Fondaciju za razvoj naučno israživačke djelatnosti u KS.

Predlaže se Skupštini KS da najkasnije u roku od tri mjeseca održi ranije zakazanu tematsku sjednicu o procesu inkluzije, sa posebnim osvrtom na proces inkluzivnog obrazovanja te  da u Budžetu otvori novu stavku pod nazivom “ Reforma obrazovnog sistema “  i već  2020. godinu izdvoji odgovarajuća sredstva na ovu namjenu.


„Bio bih presretan i kao zastupnik i profesor da ovaj dan okaraterišemo kao početak refome obrazovanja.Ako Skupština prihvati ove zaključke, već u prvoj i drugoj tački će jasno reći, "da, to je naš prioritet za koji se moramo boriti". Skupština je ta koja može da  naredi i Vladi i Ministarstvu i svim drugim organima . Ja to stvarno očekujem i to bi bilo  prvi put u zadnjih 25 godina da je bilo koje zakonodavno tijelo reklo, e ovo je priorotet nad svim prioritetima, " istakao je zastupnik Marijanović.