Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS: Uručeno 12 stipendija za nadarene srednjoškolce

Učenici koji ove godine kreću u prvi razred srednje škole, a koji su izabrani na osnovu Javnog poziva za dodjelu stipendija za talentovane/nadarene učenike, potpisali su danas sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo ugovore o dodjeli godišnjih stipendija od po 2.000 KM za svakog učenika.

Ovo je treća godina kako Ministarstvo dodjeljuje stipendije učenicima koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Ministar Anis Krivić uručio je danas 12 stipendija, i to učenicima Druge gimnazije: Asji Ćatić, Ilmi Čeljo, Mustafi Čeliću, Lejli Omerović, Ahmedu Spahiću, Eni Galijijašević i Naidi Gavranović.

Stipendije su danas dobili i Tarik Agić i Mirza Mešić, učenici Prve bošnjačke gimnazije, Amar Fejzić i Lois Balijagić iz Treće gimnazije, te Amna Opačin koja se upisala u Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš.

Obraćajući se danas učenicima i njihovim roditeljima, ministar Krivić je istakao opredjeljenje Ministarstva da prepozna i podrži učenike koji sa svojim rezultatima i medaljama na domaćim međunarodnim takmičenjima jesu ponos ovog grada i države, ponos svojih roditelja i profesora.

“Mi kao društvo trebamo biti posvećeni tome da najbolje od nas nagrađujemo. Vi ste mladi ljudi koji znaju šta hoće i iskreno vjerujem da ćete biti i uspješni. Budite dobri ljudi, uspjeh će doći kada se radi, jer tada se rezultat mora pokazati. Tako sve u životu funkcioniše”, poručio je ministar Krivić, te iskaza o uvjerenje da će u budućnosti biti moguće obezbijediti više sredstava za ovakve namjene.

Ena Galijašević i Mustafa Čelić, učenici Druge gimnazije koja se svojim rezultatima u informatici može posebno pohvaliti, istakli su je da im je ova stipendija odlična motivacija da se i dalje uspješno bave naukom, te da ovim stipendijama Ministarstvo pokazuje da prepoznaju i cijene mlade koji imaju želju za znanjem.