Ministrica Bogunić i predstavnici Malezijsko-bosanske asocijacije razgovarali o donaciji STEM udžbenika za 40 osnovnih i srednjih škola u KS

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić primila je jučer delegaciju Malezijsko-bosanske asocijacije za trgovinsku saradnju (Malaysia Bosnia Trade Cooperation Association), predvođenu njenim predsjednikom Datukom Subhijem Hajiem Dziyauddinom.

U delegaciji su bili i predstavnici malezijske izdavačko-štamparske kuće „Telaga Biru“ zainteresirane za davanje konkretne donacije u STEM udžbenicima osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Gosti iz Malezije su iskazali namjera da pomognu našim školama kojima je to neophodno, kroz osiguranje udžbenika za STEM program, kao i za vjeronauku, i to isključivo islamsku.

Dogovoreno je da iz resornog ministarstva upute pismo namjere u kojem će navesti tačan broj škola, konkretno njih 40, koje nisu obuhvaćene pomenutim programom, jer je u KS trenutno 60 škola obuhvaćeno USAID-ovim STEM programom. Zaključeno je i kako će se navesti tačan broj učenika i nastavnika, odnosno profesora, zbog provođenja najavljene edukacije uz primjenu sistema razmjene.

Ministrica Bogunić je, ovom prilikom, predložila svojim gostima da posjete i upravu sarajevske Medrese, kako bi im ponudili i eventualno osigurali nedostajuću udžbeničku literaturu za islamsku vjeronauku.

Kako je istaknuto, definitivan dogovor vezan za konkretnu donaciju udžbenika iz robotike, informatike i drugih sličnih predmeta, a koje bi oni i prevodili na naše jezike, znat će se nakon upućivanja pomenutog pisma namjere.

Naglašeno je i kako bi primjena i korištenje ovih udženika podrazumijevao provođenje posebnog njihovog, tzv. istočnjačkog, STEM programa.

Također su gosti iz daleke Malezije informisali ministricu Bogunić da je član ove asocijacije aktuelni premijer ove nama prijateljske zemlje.