Ministrica Bogunić primila najbolje mlade fizičare, naše bronzane olimpijce

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić primila je danas mlade fizičare Nolu Šegalo i Muhameda Sokolovića, osvajače bronzane medalje sa nedavno održane Evropske olimpijade iz fizike, ali i pohvale na Međunarodnoj olimpijadi.

Današnjem prijemu prisustvovali su i nekadašnji olimpijac iz ove oblasti Selver Pepić, koji je predvodio naše mlade fizičare na pomenutoj olimpijadi, te predsjednik Društva fizičara Federacije Bosne i Hercegovine Benjamin Fetić.

Naši mladi fizičari su ove godine izuzetno uspješno predstavljali našu zemlju na međunarodnim takmičenjima, među kojima je i Treća evropska olimpijada iz fizike gdje su zajedno sa još jednim našim mladim fizičarom Fahrudinom Delićem osvojili tri bronzane medalje.

„Po prvi put, ove godine nismo imali većih problema oko finansiranja odlaska na takmičenja jer smo imali kao rijetko dosada podršku Ministarstva za obrazovanje i nauku i mlade Kantona Sarajevo koje je sufinansiralo sa oko 80 posto ukupnih troškova naša učešća na obje olimpijade. Zahvaljujemo se ministrici Bogunić koja je prepoznala značaj ulaganja u mlade talente, kao vid ulaganja u budućnost, i iskreno se nadamo da će ova podrška za sve naše buduće aktivnosti biti nastavljena i u sljedećoj godini“, naglasio je Fetić.

Ministrica Bogunić je čestitala našim izvrsnim mladim fizičarima zbog postignutih odličnih rezultata te je istakla da će Ministarstvo nastaviti pružati finansijsku podršku pripremama i učešću talentiranih učenika na svim takmičenjima. Dodala je kako je to jako važan zadatak ovog resornog ministarstva.

“Naša namjera je i formiranje Centra izvrsnosti, kao jednog mjesta, gdje bi naši najbolji profesori i svi naši uspješni učenici, koji su postigli ovako dobre rezultate, zajedno mogli sticati nova znanja, razmjenjivati iskustva i dodatno razvijati sve svoje vještine, jer ste upravo vi, naša talentirana djeca, pogon budućeg razvoja naše države i društva”, potcrtala je ministrica Bogunić.