Ministrica Bogunić: Učenici svih škola u Kantonu Sarajevo dobit će diplome narednih dana, data još jedna opcija za izjašnjavanje o jeziku

Niti jedan učenik osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo neće ostati bez uvjerenja o postignutom uspjehu na ovom polugodištu, poručeno je na današnjoj press konferenciji premijera KS Edina Forte, ministrice obrazovanja, nauke i mladih Zinete Bogunić i predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića.

Kako je najavila ministrica Bogunić, roditelji učenika koji se nisu izjasnili o tome da njihova djeca izučavaju nastavni predmet koji nosi naziv samo jednog od tri zvanična jezika u BiH, imaće mogućnost da se opredijele i za četvrtu opciju o jeziku koja glasi "bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost". Mogućnost da se izjasne za ovu dodatnu opciju imat će svi roditelji učenika do kraja školske godine, kazala je ministrica.

“S ciljem donošenja konačnog rješenja, Ministarstvo će ubrzo organizovati okrugli sto na kojem će o ovome govoriti stručnjaci iz oblasti lingvistike i prava. Od Instituta za jezik pri UNSA dobili smo uputu u kojoj stoji više opcija i da djeca mogu učiti jezik u školama KS zajedno sjedeći i družeći se", istakla je ministrica.

Premijer Forto je naglasio da se ovim pitanjem treba baviti isključivo struka a ne politika, te da će na tome insistirati Vlada KS.

Ovom prilikom, ministrica je iskazala i žaljenje "jer su roditelji i djeca bili nesretni i nisu dobili ono što im po zakonu sljeduje", te im je uputila izvinjenje. Izrazila je i žaljenje zbog upute da se izvrši obustava izdavanja uvjerenja iako su se roditelji neke djece već izjasnili o jeziku, te je najavila da će se to desiti u narednih nekoliko dana. Razrednici u školama pozvat će djecu koja nisu primila uvjerenje i obavijestiti ih o novom terminu.

Predsjedavajući Konaković rekao je kako Ustav BiH prepoznaje samo tri jezika, te smatra da je segregacija da onima koji nauče sva tri jezika to ne bude i upisano u svjedočanstva. Kazao je da su ovime pokazane slabosti sistema i struke.