'Save the Children' donirao šest Roby gusjeničara za osnovne škole u KS

Ministrica za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić danas je sa direktoricom organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andreom Žeravčić, potpisala ugovor o donaciji šest Roby gusjeničara za savladavanje infrastrukturnih barijera za djecu koja koriste kolica.

Roby gusjeničari će biti podijeljeni sarajevskim osnovnim školama “Malta”, “Grbavica 1”, “Isak Samokovlija”, “Stari Ilijaš”, “Treća osnovna” i “Umihana Ćuvidina”, u skladu s njihovom potrebama.

To je još jedna u nizu donacija Save the Children, a Žeravčić je podsjetila da su u prethodnom periodu donirali četiri Roby-a, a ta inicijativa ima za cilj unapređenje inkluzije u osnovnim školama.

"Glavni motiv u našem radu je da djeci, koja su najugroženija u ostvarivanju prava, pomognemo u skladu s vizijom i misijom organizacije Save the Chiildren. Djeca s poteškoćama u razvoju su grupa koju smo prepoznali da treba značajniju podršku da bi ostvarili jednake mogućnosti i šanse kao i druga djeca u BH", naglasila je Žeravčić.

Ministrica Bogunić smatra da, iako je inkluzija veliki izazov u Kantonu Sarajevo, svaka pomoć je dobrodošla.

"Donacija Save the Children će pomoći u savladavanju infrastrukturnih prepreka, da svako dijete koje ima Roby može doći do mjesta, prostora, kojeg želi", kazala je ministrica Bogunić.

Naglasila je da je ovo konkretna pomoć i pruža šansu djetetu da se kreće u svim dijelovima objekta škole.

"Pored toga, to je učenje druge djece na prihvatanje različitosti, razvijanje empatije kod njih. Kanton Sarajevo je opredijeljen za inkluziju u svakom smislu", naglasila je ministrica Bogunić.

Zaključila je da je intencija inkluzivnog obrazovanja pružiti svakom djetetu jednaku šansu i podsjetila da upravo Prva osnovna škola Ilidža daje šansu za učenje i djeci migranata. Školu pohađa 22 djece migrantskih porodica.

Potpisivanju ugovora koje je upriličeno u Prvoj osnovnoj školi Ilidža, prisustvovali su i direktori pomenutih sarajevskih osnovnih škola koji su uputili izraze zahvalnosti za donaciju Save the Children.