Čestitka za Dan škole - JU OŠ "Umihana Čuvidina"

Umihana Čuvidina, rođena Sarajka, odrasla je na Hridu, a godinom njenog rođenja smatra se 1794. Ona je prva bošnjačka pjesnikinja i jedna od prvih pjesnikinja koja je stvarala na bosanskom jeziku.

Rođena je na Hridu, u porodici Čuvida – koja se bavila aščijskim i bostandžijskim zanatom. Rodna kuća joj se nalazila na uglu Mujezinova sokaka, u maloj sarajevskoj mahali podno Kačanika.
Umihana je počela pisati pjesme nakon tragične pogibije zaručnika. Bolna sudbina koja ju je zadesila učinila je da se Umihana nikada emocionalno ne oporavi. Naime, među zastavnicima bosanske vojske bio je i Umihanin zaručnik Čamdži Mujo, koji je bio s Bistrika.
Prema historiografima Sejfudinu Kemuri i Vladimiru Ćoroviću, ovaj je zastavnik poginuo u boju pod Loznicom. Iz žalosti za njim, Umihana je do smrti ostala neudata.
Za zaručnikovu pogibiju saznala je u oktobru ili novembru 1813. godine. To je bio trenutak kada je odlučila da ostatak života provede kao zaručnica junaka Čamdži Muje, čuvajući uspomenu na njega.

Draga direktorice, nastavnici/nastavnice, učenici/učenice, roditelji/roditeljke, školsko osoblje,

Danas smo se podsjetili biografije Umihane Čuvidine, pjesnikinje po kojoj je Vaša Škola dobila ime. Također, danas je za Vas veoma poseban dan te koristim priliku da Vam tim povodom, u ime kolektiva Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i u svoje lično ime, poželim Sretan Dan škole i još mnogo uspjeha, ostvarenih ciljeva, prevaziđenih prepreka i još puno godina djelovanja na području našeg odgojno-obrazovnog sistema.

Vaš ministar,
Anis Krivić