Održan prvi sastanak Radne grupe za Projektnu cjelinu 2 (PC 2) u okviru projekta „Projekat općeg obrazovanja (TABLA)“

U okviru projekta „Projekat općeg obrazovanja (TABLA)“ održan je prvi online sastanak Radne grupe za projektnu cjelinu 2 (PC 2).

Ministar Krivić pozdravio je sve prisutne, zahvalio se na učešću i iskazao posebno zadovoljstvo jer je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dio projekta.

Sastanku su prisustvovali članovi Radne grupe, nastavnici iz osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo imenovani od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, ekspertni tim iz BiH te ekspertni tim iz Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

S ciljem implementacije aktivnosti usmjerenih na razvijanje sposobnosti kritičkog razmišljanja učenika, kreativnosti, komunikacije i saradnje, organizacija Save the Children, u partnerstvu sa Zavodom Republike Slovenije za šolstvo, Fondacijom Obrazovanje u akciji i Mrežom za izgradnju mira započela je sa realizacijom Projekta općeg obrazovanja (TABLA), a čiji je period implementacije: septembar 2019. - septembar 2024. godine.

TABLA Projekat koristi inovativan pristup u svrhu povećanja efikasnosti obrazovnih sistema u BiH, a kako bi doveo do unapređenja ishoda učenja kod učenika i nastavnike osnažio u primjeni elemenata „obrazovanja za 21 vijek“ kao što su STEAM (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) i 4Cs/4k (Critical Thinking/kritičko razmišljanje, Creativity/kreativnost, Communication/komunikacija i Collaboration/kolaboracija-saradnja) u odgojno-obrazovni proces.

Aktivnosti TABLA Projekta su podijeljene u četiri glavne projektne cjeline, ključne za kvalitetnije obrazovanje u 21. vijeku, a Projektna cjelina 2 (PC 2) za cilj ima izradu paketa obuka za stručno usavršavanje i sistema za licenciranje/akreditaciju nastavnog osoblja za STEAM i 4Cs/4k.