Online nastava iz oblasti programiranja

U cilju unapređenja online nastave iz oblasti programiranja, Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade obavještava javnost da je zajedničkom akcijom ministarstva, Aktiva nastavnika/profesora informatike osnovnih i srednjih škola u KS, Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i BH Telecom-a, omogućena uspostava online platforme, kao idealnog alata, koju će koristiti nastavnici i učenici srednjih škola prilikom učenja i podučavanja programiranja.

S obzirom na aktuelnu situaciju s koronavirusom, Ministarstvo prati situaciju i na raspolaganju je za svu podršku i pomoć školama pri organizaciji i provođenju online nastave u Kantonu Sarajevo. Kako bismo olakšali trenutnu situaciju nastavnicima bit će pripremljen i održan i webinar za korištenje platforme za nastavnike, a prateći materijali i uputstva i za nastavnike i za učenike su već urađeni.

Platforma je besplatno i praktično rješenje koje će omogućiti kvalitenije okruženje za rad i učenje sadržaja iz oblasti programiranja te resurse za samostalno učenje. Istovremeno će omogućiti kolaboraciju profesora sa fakulteta i srednjih škola uz korištenje domaće pameti i resursa za unapređenje i savremenu realizaciju navedenog segmenta nastave. U kratkoj anketi koju smo proveli, nastavnici su pokazali izuzetan interes za ovakav osavremenjeni vid podučavanja i učenja te prijavili više od 500 učenika srednjih škola koji će biti korisnici platforme. Rad na platformi je personaliziran, za sve učenike i nastavnike će biti izrađeni korisnički računi.

Početak nastave na platformi, kao novi trend i standard digitalnog obrazovanja u području informacionih tehnologija u našim školama, se očekuje 5.maja i trajaće do kraja nastavne godine.