Osam osnovnih škola iz Kantona Sarajevo učestvovalo u Zenici na trećem takmičenju iz programiranja micro:bit uređajima

Na trećem po redu takmičenju iz programiranja uz pomoć micro:bit uređaja, koje je održano u Zenici, prvo mjesto je osvojio tim iz Osnovne škole “Velešićki heroji” iz Sarajeva. Drugo mjesto je osvojila ekipa OŠ “Biograci” iz Širokog Brijega, a treći su bili učenici OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila.

Takmičenje je organizovano u okviru programa “Škole za 21. vijek” koji u Bosni i Hercegovini implementira British Council zajedno sa resornim ministarstvima, a podržava Vlada Velike Britanije. Škole iz prvog, od pet, ciklusa obuka bile su pozvane da osmisle projekte koji odgovaraju ciljevima održivog razvoja koje je definirao UN, a podrazumjeva upotrebu micro:bit.

U finalnom dijelu takmičenja učestvovalo je 20 osnovnih škola, a učenici Amar Garčević i Edin Begović su zajedno sa svojom nastavnicom matematike i informatike Zinetom Kolašinac osmislili pobjednički projekat „Doniraj hranu, ne bacaj“. Cilj projekta je da se uz pomoć robota i micro:bita iskoristivi ostaci hrane iz tržnih centara prikupljaju i distribuiraju onima kojima je to potrebno.

Sa učenicima se družio i Matthew Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, koji je naglasio da je projekat „Škole za 21. vijek“ jedna od najvećih investicija britanske vlade u oblasti obrazovanja na području zapadnog Balkana.

“Na ovaj način želimo pokazati svoju posvećenost poboljšavanju kvalitete obrazovanja u pozitivnim promjenama, kada je u pitanju ekonomija, sigurnost i stabilnost”, kazao je Field.

Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH, naglasila je kako je impresionirana kreativnošću, timskim radom i entuzijazmom učenika iz Sarajeva, Zenice, Olova, Širokog Brijega, Tešnja, Vareša, Breze, Nemile i Gruda, čiji su projekti uspješno prošli prvu fazu ocjenjivanja.

“Divno je vidjeti pozitivan uticaj koji je program imao u učionicama širom Bosne i Hercegovine”, kazala je Halilović.

Pobjednici takmičenja u programiranju na nivou zemlje, imaće priliku da učestvuju na regionalnom takmičenju koje će se održati u sklopu Digitalnog Samita za Zapadni Balkan, aprila 2020. godine u Tirani.