Skip to main content
Please wait...

Ministrice u Vladi KS posjetile porodice čiji su domovi izgorjeli u požaru

Ministrice u Vladi Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, Melika Husić-Mehmedović i Darja Softić-Kadenić posjetile su danas porodice koje su ostale bez svojih domova u nedavnom požaru u Buća Potoku.

Djeca iz ovih porodica, dobila su neophodnu školsku opremu, a dodijeljeno im je i po 400 KM, kao prvi paket pomoći pred novu školsku godinu, u skladu sa zaključcima Vlade i u saradnji sa UNICEF-om, te vijećima roditelja OŠ “Avdo Smajlović” i Safvet-beg Bašagić. Vijeće roditelja prikupilo je dodatno po 100 KM za svako dijete.

U posjeti porodicama, koje su privremeno smještene u objektu bivšeg Željezničkog školskog centra, bili su i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović, direktor OŠ “Avdo Smajlović”, koju pohađa najveći broj djece iz ovih porodica, Hašim Baždar, kao i predsjednici vijeća roditelja pomenutih škola Elvis Zornić i Lejla Beridan, u ime institucija i kolektiva koji u saradnji sa resornim ministarstvima aktivno rade na obezbjeđenju pomoći ovim unesrećenim porodicama.

“Naša je namjera da prevashodno damo podršku ovim ljudima, da porazgovaramo o njihovim potrebama i da im kažemo da nećemo čekati sa ispunjavanjem potreba. Udružili smo snage i skupa sa vijećima roditelja pomenutih škola, te direktorom Baždarem osigurali smo ovaj prvi paket pomoći za školarce. U svakom momentu smo dostupni za sve njihove probleme i vratićemo se ponovo da vidimo kako još možemo pomoći”, rekla je ministrica Hota-Muminović, ovom prilikom.

Zornić, Baždar i Beridan dodali su također kako aktivno nastavljaju sa akcijama prikupljanja pomoći za ove porodice, a prije svega odjeće, obuće kao i računara za djecu, što im je trenutno najpotrebnije.

Vlada KS je odobrila trošenje sredstava iz tekuće rezerve radi pomoći u saniranju šteta nastalih u požaru u Buća Potoku, u koordinaciji sa Općinom Novi Grad.