Skip to main content
Please wait...

U okviru Dana Kantona Sarajevo, održana svečana sjednica Skupštine KS, dodijeljena najveća priznanja laureatima

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je večeras u Narodnom pozorištu na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima. Sjednica je održana u okviru Dana Kantona Sarajevo.

Na samom njenom početku prigodnim govorom prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić koji je istakao kako će datumi u kojima se obilježavaju Dani Kantona Sarajevo ostati u trajnom sjećanju svih nas, jer su bili od presudnog značaja za odbranu Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, te predstavljaju simbol otpora i borbe protiv fašizma.

„Sarajevo se odbranilo zahvaljujući hrabrosti svojih sinova i kćeri, svojom tolerancijom, jedinstvenošću i duhom na osnovama uzajamnog uvažavanja i takvo će ostati kao mjesto preplitanja različitih kultura, običaja i religija. Sarajevo je pokazalo da je dio Evrope, da tamo i pripada, jer je 9. maj i njegov praznik pobjede. On je i praznik Kijeva i Ukrajine, koji se danas bore protiv novog vala nasilja, agresije i zločina. Koristim ovu priliku da iskažem solidarnost i podršku narodu Ukrajine, sa porukom da bez obzira na ogromnu vojnu premoć niko ne može pobijediti narod“, kazao je predsjedavajući Okerić.

Naveo je kako se naša budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, te da moramo istrajavati na idejama na kojima BiH može i mora opstati.

„Ovogodišnji dobitnici priznanja su kao pojedinci ili organizacije dokazani borci za Bosnu i Hercegovinu, jačanje njenih institucija i promociju BiH u svijetu. Stoga spremnost zastupnika u Skupštini KS da svaki od tih prijedloga jednoglasno podrže govori u prilog činjenici da je na političku scenu stupila era onih koji državu Bosnu i Hercegovinu stavljaju ispred svega. Na ovaj način želimo promovisati pojedince i kolektive kao uzore u našem društvu i svima jasno dati na znanje da će svi oni koji se, lično ili kroz institucije, istaknu u procesima koji unapređuju društveni sistem, bore za pravnu sigurnost, te mlade ljude motivišu, da se isplati biti istinoljubiv, hrabar i istrajan,  imati našu punu podršku“, naglasio je predsjedavajući Okerić.

A dr. Nevenka Tromp postala je od večeras i službeno počasna građanka Kantona Sarajevo, jer joj je dodijeljena Povelja Kantona Sarajevo, što je najveće javno priznanje KS.

Odluka o proglašenju dr. Tromp počasnom građankom donesena je zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

U obrazloženju se navodi se da je dr. Tromp svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala nemjerljivi doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja.

Od 2000. do 2012. godine radila je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Radila je na historijskim i političkim temama u slučaju Slobodana Miloševića od 2000. godine sve do njegove smrti, u martu 2006. godine. Poslije njegove smrti i s obzirom na činjenicu da je suđenje završilo bez presude, dr. Tromp odlučila je upotrijebiti opsežni arhiv koji je ovo nezavršeno suđenje ostavilo za sobom i na osnovu dokaza, izjava svjedoka, audio i video zapisa rekonstruirati historijsku naraciju koja se bavi ulogom Slobodana Miloševića i Srbije u raspadu Jugoslavije i ratovima koji su slijedili.

Autorica je knjige „Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“. Dr. Tromp profesorica je na Univerzitetu u Amsterdamu. Ekspert je u oblasti tranzicijske i posttranzicijske pravde. Čuvena je po vrlo hrabrim i otvorenim istupima u javnom prostoru.

Večeras su dodijeljene pojedinačne plakete Kantona Sarajevo, koje će dobiti zaslužni pojedinci:

  • Povratnica u Konjević Polje Fata Orlović, kao priznanje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda.
  • Nedavno umirovljeni prvi kardinal u historiji BiH Vinko Puljić, kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanja mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.
  • Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dr. Erduan Kafedžić, kao priznanje zbog njegovog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u Kantonu.
  • Dugogodišnji novinar Boro Kontić, kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i BiH.
  • Najbolji bh. igrač bilijara Sanjin Pehlivanović, kao priznanje za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoju sporta i afirmaciji Kantona Sarajevo i države BiH.

Plakete Kantona Sarajevo dodijeljene su i sljedećim kolektivima:

  • Udruženju „Porodice tri plus“, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju pronatalitetne politike, stvaranju boljih uslova života za porodice s troje i više djece, te promociju porodičnih vrijednosti.
  • Homework HUB, kao priznanje za popularizaciju i promociju nauke, te izuzetan doprinos u obrazovanju mladih i razvoju bh. društva u cjelosti.

Posthumno plakete su dobili:

  • Veliki stručnjak iz oblasti elektroinžinjerstva  dr. Šadi Matar, za izuzetan doprinos u oblasti elektroinžinjerstva, kao i za kontinuirano unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija na području KS i BiH.
  • Akademik prof. dr. Slobodan Loga, istaknuti psihijatar, profesor emeritus Medicinskog fakulteta UNSA , kao priznanje za izuzetan doprinos bh. društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad.
  • Profesor  emeritus Hasan Muratović, koji je iza sebe ostavio je impresivnu akademsku i političku karijeru,  kao priznanje za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu, te razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, razumijevanja i demokratičnosti.
  • Jedan od najprepoznatljivijih radijskih i televizijskih voditelja u BiH Tarik Helić, kao priznanje za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju tolerancije i ljubavi prema BiH i svim njenim građanima i građankama.

 

Slika