Skip to main content
Please wait...

KS: Nastavak aktivnosti u svrhu realizacije odabranih naučnih projekata i programa za ovu godinu

Danas je u prostorijama Vlade Kantona Sarajevo upriličen nastavak potpisivanja ugovora sa dobitnicima sredstava/voditeljima projekata iz programa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade „Sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa iz Budžeta KS za 2021. godinu“.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Aleksandra Nikolić obratila se voditeljima projekata i zahvalila im se na izvrsnim projektima koji su ove godine izabrani za sufinansiranje.

Naglasila je također da je naučni rad od velikog društvenog značaja koji može generirati razvoj društva, te istakla opredjeljenost Ministarstva da se sredstva koja se dodjeljuju za nauku povećavaju iz godine u godinu i dostignu godišnji iznos do dva posto Budžeta Kantona Sarajevo.

„Bez stabilnog i održivog finansiranja naučnih ustanova u skladu s vrednovanjem kvalitete njihovog rada i bez podizanja nivoa odgovornosti svih učesnika, naučne, akademske i društvene zajednice, ne može se očekivati odgovarajuća uključenost Bosne i Hercegovine u evropski naučnoistraživački  i obrazovni prostor“, kazala je ministrica.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo će i u budućnosti aktivno sudjelovati i davati svoj maksimalni doprinos obezbjeđujući uslove za jačanje naučnoistraživačkih aktivnosti, te biti posrednik u izgradnji veza između institucija, naučnog kadra i projekata.