Novosti

24.06.2016 (Press služba)

„Eksterna matura, koja je trajala tri dana, održana je u 67 škola, a na ispite ukupno je izašlo 3.879 učenika, od kojih 123 nije sa područja Kantona Sarajevo“, rekao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović na današnjoj konferenciji za medije organizovanoj ovim povodom. Ove godine učenici su umjesto dosadašnjih ispita iz pet predmeta, polagali maturu iz tri razredna predmeta i to: maternjeg jezika, matematike i prvog stranog jezika.

24.06.2016

Na osnovu čl. 57., 62., 77. i 78. Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 23/10 i 1/16) Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljuje

K O N K U R S

za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2016./2017. godini.

23.06.2016 (Press služba)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Prosvjetno-pedagoški zavod upriličili su danas  svečanost zajedničke dodjele diploma učenicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo koji su bili najuspješniji na kantonalnim takmičenjima iz matematike, fizike, informatike, geografije te engleskog, njemačkog, francuskog jezika i vjeronauke, kao i dodjelu zahvalnica učenicima koji su ostvarili izuzetne rezultate na međunarodnim takmičenjima u školskoj 2015/2016. godini.

22.06.2016 (Press služba)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović učestvuje na drugom Međunarodnom kongresu o srednjem stručnom i profesionalnom obrazovanju i obuci, koji se održava u švicarskom gradu Winterthuru.
Tema ovogodišnjeg kongresa je  ''Od  vještina do napretka-razmjena elemenata uspjeha", a naglasak  je na prezentaciji uspješnih primjera različitih obrazovnih sistema širom svijeta, te razmjeni iskustava o ključnim elementima koji su doveli do uspješne realizacije srednjeg stručnog obrazovanja i obuke.

21.06.2016

U osnovnim školama Kantona Sarajevo 20. juna je počelo polaganje eksterne mature za učenike koji su uspješno završlili deveti razred. U skladu sa školskim kalendarom, učenici su 20. juna polagali ispitni test iz predmeta Bosanski/Hrvatski/Srpski jezik i književnost i Prvog stranog jezika.

Ukupno 3711 učenika iz kantona Sarajevo i 130 učenika koji dolaze izvan Kantona Sarajevo u 66 osnovnih škola polaže maturu koja je svojevrsna zamjena prijemnog ispita za upis u srednje škole. Ovo je četvrta godina da se u Kantonu Sarajevo organizira polaganje eksterne mature u osnovnim školama.

21.06.2016 (Press služba)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, u okviru unapređenja sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo, namjerava informatizirati proces upisa učenika u srednje škole tj. dobiti centralno mjesto za online prijave i upise na programe obrazovanja u sve srednje škole na području Kantona Sarajevo. Napominjemo da će upis u srednje škole, nakon objave konkursa za upis od strane ministarstva, i u ovoj školskoj godini ići po modelu iz prethodnih godina, dakle nema promjena po pitanju predavanja dokumenata u školu koja je njihovi lični izbor.

20.06.2016 (Press služba)

Ljetna škola "Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini" počela je danas i trajat će narednih sedam dana, odnosno do 26. juna 2016. godine. Ovu školu organizovao je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

16.06.2016

Obavještavamo sve zainteresirane da su u „Službenim novinama Kantona Sarajevo“, broj: 22/16 objavljena sljedeća tri pravilnika iz oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja:

1. Metodologija izrade godišnjeg programa rada predškolske ustanove;
2. Pravilnik o postupku utvrđivanja uvjeta za osnivanje, sadržaju i načinu vodjenja Registra predškolskih ustanova
3. Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja pedagoške dokumentacije i evidencije u predškolskoj ustanovi.

16.06.2016 (Press služba)

Alisa Mahmutović i Dubravko Lovrenović, majka i očuh tragično preminulog dječaka Mahira Rakovca, upoznali su danas ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića sa osnivanjem Fondacije za prevenciju vršnjačkog nasilja i nasilja nad mladima „Mahir i Aleksa“.
Kako je istakla Mahmutović, zajedno s Draganom Janković iz Niša, majkom dječaka Alekse koji je kao i Mahir izvršio samoubistvo, osnovala je fondaciju s ciljem sprečavanja međuvršnjačkog nasilja kroz kratkoročne i dugoročne programe.

15.06.2016 (Press služba)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović obišao je danas Devetu osnovnu školu Rakovica, gdje ga je direktorica ove škole Nermina Budnjo upoznala sa njihovim načinom rada i funkcionisanja, i izrazila mu zahvalnost na dolasku, jer je ovo prvi put da im jedan ministar dolazi u posjetu.
Ovom prilikom, ministar Kazazović je obišao tri odjeljenja u kojima su učenici uz ples i pjesmu  proslavljali završetak školske godine i zaželio im sretan i ugodan raspust.