Novosti

26.07.2016 (Press služba)

 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović održao je danas sastanak sa predstavnicima firme Osnovna.ba koji su implementatori projekta propisKS.net, zahvaljujući kojem će  resorno ministarstvo imati pristup online platformi koja je namijena za izrade i praćenje pravnih propisa, notifikacija o promjeni propisa prilikom izrade dokumenata, propisa u realnom vremenu sa različitih lokacija, te za tehničko održavanje platforme. 

 

22.07.2016 (Press služba)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Džonatana Mura sa kojim je razgovarao o reformskim procesima u obrazovanju, kao obavezi naše zemlje u njenom pridruživanju  Evropskoj uniji.
U prethodnoj školskoj godini ovo ministarstvo je uz podršku i u saradnji sa Misijom OSCE-a BiH,  realiziralo edukaciju pedagoga-psihologa, direktora i nastavnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo  koja se odnosi na primjenu Indeksa inkluzivnosti.  

20.07.2016

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljuje konačne rang liste dobitnika po Javnom pozivu za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata, objavljivanja naučnih radova, izdavanje knjiga, organiziranje naučnih skupova.

20.07.2016 (Press služba)

Ugovor o izradi softverske aplikacije za realizaciju i implementaciju pilot projekta „Elektronski dnevnik“ ("e-dnevnik") za deset osnovnih škola u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo potpisao je danas resorni ministar Elvir Kazazović.
"E-dnevnik" predstavlja aplikativni softver namjenski razvijen za potrebe digitalnog vođenja pedagoške administracije i evidencije u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo.
Za realizaciju ovog pilot projekta, nakon provedene tenderske procedure, odabrana je firma QSS d.o.o. Sarajevo.

19.07.2016 (Press služba)

Vlada Kantona Sarajevo, ministarstva i kantonalne javne službe i ove godine će učiniti sve da 22. Sarajevo Film Festival, koji će biti održan od 12 - do 20. avgusta u Sarajevu protekne u najboljem redu.O ovome se danas razgovaralo na sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, direktora Festivala Mirsada Purivatre, ministara u Vladi Kantona sa predstavnicima organa sigurnosti, javnih preduzeća Rad, Park, Vodovod  i kanalizacija, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, općina, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

15.07.2016

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo objavljuje konačnu rang listu dobitnika po Javnom pozivu za sufinansiranje udruženja i neprofitnih organizacija za 2016. godinu.

15.07.2016

Nakon završenog drugog upisnog roka u prvi razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo za školsku 2016/2017. godinu, ostao je nepopunjen određeni broj mjesta u pojedinim srednjim školama koje su prikazane u priloženoj tabeli.

14.07.2016

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade objavljuje objedinjene spiskove dostavljene od strane škola i grupisani po općinama, s ciljem da roditelji i učenici osnovnih škola Kantona Sarajevo imaju blagovremene informacije koji će se udžbenici, priručnici, zbirke i radne sveske koristiti u narednoj školskoj godini. Također, osnovne škole u Kantonu Sarajevo dužne su da sačinjene spiskove udžbenika objave na svojim web stranicama.

SPISAK UDŽBENIKA, PRIRUČNIKA, ZBIRKI I RADNIH SVESKI
KOJI ĆE SE KORISTITI U OSNOVNIM ŠKOLAMA KANTONA
SARAJEVO U ŠKOLSKOJ 2016/17. GODINI

14.07.2016 (Press služba)

Sporazum o namjenskom korištenju sredstava za nabavku opreme za Osnovnu školu "Dobroševići" potpisao je danas  ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem. Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo 100.000 KM, a Općina Novi Grad 50.000 KM.
Zbog nedostatka đačkih prostorija u ovoj osnovnoj školi već nekoliko godina nastava se odvija u otežanim uslovima. Školu pohađa 564 učenika koji su raspoređeni u 22 odjeljenja i upravo zbog manjka prostora nastava se organizuje u dvije smjene i međusmjeni.

14.07.2016 (Press služba)

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo podržalo je inicijativu Općine Novi Grad i dalo saglasnost da se u neiskorištenom prostoru doma za smještaj đaka Željezničkog školskog centra formira obdanište”, istakao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, nakon sastanka s načelnikom ove općine Semirom Efendićem, njegovim pomoćnikom Taibom Delalićem, vršiteljicom dužnosti direkora Javne ustanove “Djeca Sarajeva” Jasminom Čongo i direktorom ŽIŠ-a Ibrom Čebirićem.