Novosti

27.05.2016 (Press služba)

Susret kontakt osoba za obrazovanje odraslih iz svih resornih ministarstava sa područja Federacije Bosne i Hercegovine održava se jučer i danas na Bjelašnici u organizaciji Ministarstava za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Dvv internationalom i Socijalnim-edukativnim centrom "SEC".  Tokom ovog, šestog po redu susretu, učesnici su imali su priliku da razmjene iskustva, kao i da se upoznaju i s primjerima dobre prakse koji se provode u oblasti  obrazovanja odraslih u  FBiH. Ovaj susret je orga

27.05.2016 (Press služba)

Proces izrade Studije o položaju i potrebama mladih na nivou Kantona Sarajevo koja će predstavljati osnovu za izradu Strategije za mlade Kantona Sarajevo tema je o kojoj je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović na radnom sastanku razgovarao s predstavnicama Instituta za razvoj mladih KULT Katarinom Vučković i Belmom Gijo.
Ovom prilikom, dogovorena je metodologija izrade analize o potrebama i položaju mladih, te usaglašen sadržaj upitnika koji će biti korišten kao jedan od alata u prikupljanju potrebnih podataka.

25.05.2016 (Press služba)

Aneks 3. Sporazuma o sufinansiranju dogradnje objekta Osnovne škole "Dobroševići" potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa pomoćnikom općinskog načelnika Novog Grada Emirom Dedovićem. Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo 300.000 KM, a Općina Novi Grad 400.000 KM.
Zbog nedostatka đačkih prostorija u ovoj osnovnoj školi već nekoliko godina nastava se odvija u otežanim uslovima. Školu pohađa 564 učenika koji su raspoređeni u 22 odjeljenja i upravo zbog manjka prostora nastava se organizuje u dvije smjene i međusmjeni.

25.05.2016 (Press služba)

Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na projekt "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH 2016", potpisali su  ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, regionalni delegat za zapadni Balkan Caritasa Švicarske Daniel Bronkal i program menadžerica za obrazovanje Roma Elma Ćurulija.

24.05.2016 (Press služba)

Prezentacija i trening za unos i korištenje on-line platforme PropisiKS.net za uposlenike Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo upriličili su danas predstavnici firme „Tree D One“, a što je predviđeno nedavno potpisanim Ugovorom za pristup i korištenje ove on-line platforme.

22.05.2016

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo raspisalo je Javni poziv za sufinansiranje programa nauke u 2016. godini.

20.05.2016 (Press služba)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović održao je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo.

Predsjednica Vijeća Jasna Kalmar informisala  je tom prilikom ministra o aktivnostima ovog novoimenovanog vijeća u proteklih pet mjeseci, a  odnose se na sjednice i mjere posvećene sigurnosti i problemu vršnjačkog nasilja, kao i indeksu inkluzivnosti i nadarenim učenicima.

19.05.2016 (Press služba)

 
Ugovor o sufinansiranju Međunarodnog programa „Cambridge International School“ koji se provodi u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji potpisali su danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktorica ove sarajevske gimnazije Naida Hota-Muminović.
„Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS se ovim ugovorom obavezalo da će sufinansirati ovaj međunarodni obrazovni program i za tu namjenu osigurati potrebna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo“, kazao je, ovom prilikom, ministar Kazazović.

19.05.2016 (Press služba)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas predsjednika Upravnog odbora i sekretara Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije Bosne i Hercegovine Mirsada Muftića i Elviru Bešliju. Na sastanku je razgovarano o organizaciji Međunarodnog otvorenog prvenstva i 13. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize koje će se održati od 27. do 29. maja, a finansijski ih je podržao Kanton Sarajevo.

16.05.2016

U aprilskom konkursnom roku za upis prvačića u prvi razred osnovnih škola u školskoj 2016/2017. godini na području Kantona Sarajevo, u 71 osnovnu školu (javne i privatne ustanove) je upisano 3758 prvačića.
Pozivamo sve roditelje čija su djeca školski obveznici, a koji još uvijek nisu izvršili zakonsku obavezu i upisali dijete u prvi razred osnovne škole, da to mogu uraditi u avgustovskom upisnom roku.