Skip to main content
Please wait...

Za mlade koji postaju punoljetni i ove godine su na raspolaganju vaučeri za besplatne pozorišne predstave i muzejske postavke 

Sljedeći dobru praksu, i ove godine će naši mladi sugrađani, koji pune 18 godina kao rođendanski poklon od Vlade KS dobiti sedam vaučera, tj. besplatnih ulaznica za kulturne sadržaje u Narodnom pozorište, Pozorištu mladih, Sarajevskom ratnom teatru, Kamernom teatru te u Zemaljskom i Historijskom muzeju kao  i u Muzeju Sarajeva. 

U želji i sa ciljem da se mladima približe kulturni sadržaji našeg grada, od prošle godine Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo kulture i sporta KS  osmislili su i pokrenuli ovaj model popularizacije muzejskih i pozorišnih sadržaja.  

Resorni ministri  Pavle Krstić i Kenan Magoda i direktori  javnih ustanova kulture  danas su ozvaničili nastavak ove prakse i u ovoj godini.

Nažalost,  vrlo mali procenat mladih, nekih svega 12 posto, posjećuje muzeje i pozorišta te uopšte konzumira kulturne sadržaje.

“Vlada i ova ministarstva  kroz ovaj projekat žele kulturu približiti mladima, kao jedan od načina ulaganja u njihove kapacitete i ličnu izgradnju. Moramo zajednički, kroz obrazovni sistem, djelovati i kreirati što više modela stvaranja kontinuiranih navika kod mladih za ovim sadržajima. Ne želimo da mladi budu samo prolaznici kroz kulturne ustanove nego da se stvori trajno interesovanje za kulturu. Naši muzeji i pozorišta plasiraju kvalitetne i zanimljive sadržaje i šteta je da naši mladi sugrađani to ne vide i dožive”, istakao je ovom prilikom ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda. 

Ministar nauke, visokog obrazovanja i mladih Pavle Krstić  pozvao je  mlade da se registruju na web stranici ovog ministarstva kako bi ostvarili pravo na ovaj vaučer. 

“Za muzejske posjete dovoljno je pokazati neki lični dokument sa vidljivim datumom rođenja. Za pozorište je potrebna ranija rezervacija karata, telefonski ili lično, a način ulaska je isti. Ako se neko odluči ići sa društvom na predstavu u Narodnom pozorištu, nakon predstave biće upriličena radionica sa  glumicama i glumcima”, pojašnjavaju iz ovog Ministarstva. 

Ovaj projekat je pokrenut na inicijativu zastupnice u Skupštini KS Vildane Bešlije koja se ovom prilikom osvrnula na njene ciljeve.

“Ovo je jedna inicijativa na koju sam posebno ponosna. Njena realizacija je počela prošle godine, drago mi je da se nastavlja, te se nadam da će trajno zaživiti i postati tradicija približavanja kulture mladim ljudima. Oni  su prepoznali i prihvatili ovu dobru praksu što nas sve ohrabruje da nastavimo u ovom pravcu. Vjerujem da ćemo u budućnosti proširiti i starosnu grupaciju mladih. Sada je to zamišljeno kao jedan rođendanski poklon sadržaj za one koji stiču punoljetstvo. Voljela bih da čujemo mlade ljude šta oni misle o ovome”,  ističe zastupnica Bešlija. 

Nekoliko mladih osoba  koji ove godine obilježavaju svoje punoljestvo reklo nam je šta njima znači jedna ovakva mogućnost.

Tako Hadžera Beganović naglašava da svaka mlada osoba treba da bude kulturno osviještena te da radi na svojoj edukaciji u tom aspektu.

"Nije lijepo za vidjeti koliko moji vršnjaci izbjegavaju pozorišta, izložbe, muzeje i ostale institucije, a i da nisu svjesni koliko toga propuštaju. Kroz svaku generaciju su se stvarala velika djela  umjetnosti i kulture, a ovo je način da ih i mi upoznamao. Ako ne upijamo i ne tražimo znanje, kulturu i tradiciju onda dolazimo u vrijeme kada nećemo imati puno toga da ponudimo svijetu i svojim nasljednicima", poručuju nam ova mlada žena. 

Vladi KS se zahvalio i Anes Ćatović  na šansi da posjeti  institucije kulture  jer se tako otvaraju vrata ka različitim umjetničkim izrazima i perspektivama, što obogaćuje, kako ističe, kreativnost i razumjevanje svijeta oko nas. 

Ilhan Muftić  kulturna dešavanja vidi kao mogućnost da se mladi povežu sa zajednicom i upoznaju ljude sa sličnim interesovanjima, što je odličan način da se izgradi društvena mreža i stekne iskustvo koje će koristiti u budućnosti.

Slika