Skip to main content
Please wait...

Ministrica Mesihović ugostila predsjednika Bošnjačke zajednice kulture "Preporod"

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr.sc. Adna Mesihović ugostila je prof.dr. Sanjina Kodrića, predsjednika Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, s kojim je razgovarala o načinima buduće uspješne saradnje i podrške naučnim, obrazovnim i kulturnim projektima u Kantonu Sarajevo.

Razgovarano je o historiji postojanja “Preporoda” kao jednog od najstarijih i najznačajnijih kulturnih zajednica Bošnjaka s tradicijom dužom od jednog vijeka, aktivnostima koje su realizovane do sada, izdavačkoj djelatnosti, aktivnim projektima na kojima „Preporod“ radi i budućim planiranim projektima ovog društva.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prepoznaje značaj aktivnosti koje Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ realizuju s ciljem očuvanja, promocije i zaštite bogate kulturne baštine i kulturnog identiteta bošnjačkog naroda. Kroz svoje edukativne programe doprinosi obrazovanju mladih, podržavajući njihovu povezanost s tradicijom, jezikom i identitetom. Izdavačka djelatnost „Preporoda“ obogaćuje kulturnu scenu Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine, pružanjem prostora za književne i umjetničke izraze.

Nedvojbeno je da resorno ministarstvo prepoznaje „Preporod“ i druge ustanove koje su proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Kanton Sarajevo, kao značajne i pouzdane partnere.

Ministrica Mesihović zahvalila se Kodriću na kontinuiranim uspješnim aktivnostima, s posebnim osvrtom na naučno-istraživački rad i izdavačku djelatnost.

"Posjeta predsjednika Kodrića, predstavlja važan korak u ostvarivanju saradnje kroz zajednički rad na projektima koji podstiču kulturnu svijest, očuvanje jezika, te podršku mladima u sticanju znanja i vještina u Kantonu Sarajevo. Naš prvi korak u partnerskom odnosu i budućim saradnjama, koji je ujedno bio i jedna od tema našeg razgovora, bit će podrška za naučno-istraživački rad, izdavačku djelatnost i organizaciju manifestacija i evenata od kulturnog značaja za Kanton Sarajevo. Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' za nas je jedan od značajnih partnera za kreiranje i oblikovanje bolje budućnosti za naše nove generacije“, istakla je ministrica Mesihović.

Slika