Skip to main content
Please wait...

Ministrica Mesihović učestvovala u naučnom skupu "Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću - historijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine"

Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih, prof.dr.sc. Adna Mesihović učestvovala je u radu naučnog skupa, koji su organizovali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine - "Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću - historijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine".  

Ministrica Mesihović se obratila prisutnima, pohvalila organizaciju i poželjela organizatorima i učesnicima sretan rad i mnogo uspješnih budućih aktivnosti. Istakla je da su organizatori i učesnici, kombinirajući histografski i politološki pristup, uz bogato inspirativno naučno i praktično znanje i iskustvo, odlučili da hrabro pričaju o jako bitnoj temi, a to je kontinuitet državnosti BiH i razvoj državnosti BiH tokom XX i  XXI stoljeća. Napomenula je i da upravo naučnim djelovanjem i obrazovanjem, kritičkim razmišljanjem, ponavljanjem historijskih činjenica, kulturnim obrazovanjem možemo spriječiti sve pokušaje podjela Bosne i Hercegovine i obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.  

„Kao građani/ke Bosne i Hercegovine obavezni smo da svojim zajedničkim radom i djelovanjem, kao što je to bilo na ovom skupu, doprinesemo jačanju moderne i demokratske države Bosne i Hercegovine. Ministrastvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS je tu da podrži sve aktivnosti koje promovišu naučna istraživanja, naučna postignuća i očuvanje bosanskohercegovačkih tekovina koje se zasnivaju na borbi protiv svih oblika diskriminacije. Radujem se svim budućim sličnim aktivnostima, jer moramo zapamtiti da je popularizacija nauke i obrazovanja u BiH važna za razvoj cjelokupnog društva i ostanak naših mladih generacija u Bosni i Hercegovini“, istakla je ovom prilikom ministrica Mesihović.

Slika